Локомотив Пловдив се наложи с 1:0 като гост на Литекс и се класира на финал за Купа за първи път от 30 години насам. Пловдивските „железничари“ играха финал за Купата, тогава на Съветската армия, през 1982, а на следващата година спечелиха трофея. За наставника на Локо Пд Емил Велев това ще е втори пореден финал във визитката, след като миналия сезон той изведе Славия до двубоя за трофея.

Локо Пд отстрани Чавдар Етрополе, Добруджа и Левски след продължения по пътя си към финала. След като в продължение на няколко години бе като абониран за Купата, Литекс вече трети пореден сезон не стига до последната битка.

Едно-единствено попадение раздели двата състава, като Литекс също имаше за какво да съжалява, но в крайна сметка Локомотив Пловдив успя да използва по-добре своите положения. „Смърфовете“ играха и по-агресивно, въпреки че бяха гости, докато голмайсторът на Литекс от пролетта Никасио много рядко бе намиран от съотборниците си. Галин Иванов и Георги Миланов също нямаха никакви възможности за ловешкия състав, който почти нямаше интересни решения в нападение. За Локо Пд по традиция най-интересните неща твореше Здравко Лазаров, подпомаган от Даксон, и офанзивните халфове от задни позиции.

На Градския стадион в Ловеч двата отбора изиграха любопитни първи 45 минути, и имаха ситуации, в които да открият резултата, но се оттеглиха при нулево реми.

Реферът Таско Тасков не отсъди нищо в двете спорни ситуации в мача, в двете наказателни полета. При първото изглеждаше, че Максим Жос играе с ръка в пеналта на своя Литекс, а при втория се видя, че Юнес Бенжалюн отклонява с ръка центриране в наказателното поле на Локо Пд.

Литекс удари и греда в седмата минута, когато удар на Петър Занев срещна стълба над Иван Караджов. Локо Пд направи принудителна смяна, след контузията на Христо Спасов в коляното.

След почивката логично и двата състава се хвърлиха доста по-стремглаво напред, и след като вече оставаше половин час до края, нещата започнаха да се нажежават. Лагерът на Локомотив скочи на крака при поредно нарушение на Николай Бодуров, когато той остана пак на терена, пожален от Тасков.

Едва в 79-та минута една от двете защити се предаде, като вратарят на Литекс Илко Пиргов бе основният виновник за попадението във вратата си. При едно далечно центриране на Сержиньо, Пиргов не изби както трябва, а остави топката на Бенжалюн, който от метър с глава нямаше проблеми да я вкара в празната мрежа.

Христо Стоичков реагира, заменяйки защитник с нападател, но Литекс така и не стигна до голова ситуация от игра. Най-добрата възможност „оранжевите“ да изравнят се откри пред Христо Янев в д

обавените минути към редовното време, но неговият шут от пряк свободен удар бе отклонен от представилият се на ниво страж на гостите Иван Караджов.

Локо Пд доигра мача с 10 души, след като заради бавното си напускане на терена при смяна, Даксон Да Силва получи втори жълт картон. Литекс обаче бе твърде беззъб в атака, за да може да застраши особено Локомотив, и голът на Бенжалюн се оказа достатъчен за място във финала

.