ЦСКА има шанс да бъде сред поставените отбори при жребия в третия предварителен кръг на Шампионската лига, ако спечели титлата в България. Това би било изключително важно за червените, тъй като преминаване на този етап гарантира участие в групите на Лига Европа, дори при отпадане в плейофите на по-силния турнир.

Каква е ситуацията с коефициентите към настоящия момент? ЦСКА е с коефициент 10,350, което гарантира, че „червените“ ще са поставени във втория предварителен кръг, откъдето започват и ще имат сравнително леки съперници - познатият Ню Сейнтс от Уелс, Флора Талин, Нефтчи Баку, Юлисес Ереван, казахстанският Шахтьор Караганда, Рейкявик, както и още по-скромни тимове, дошли от първия предварителен кръг.

Далеч по-сложна е ситуацията в третия предварителен кръг, където ЦСКА е „на ръба“ между поставените и непоставените. Засега, при поставените има четири свободни места, но три от тях почти сигурно ще са заети от отбори с по-висок коефициент от „червените“. Такива са шведският Хелзингборг и почти сигурните шампиони на Австрия Ред Бул Залцбург-води с шест точки, и на Румъния Клуж - води с пет точки в класирането.

За ЦСКА остава надеждата Слован Либерец да стане шампион на Чехия - води с две точки пред Спарта Прага и три пред Виктория Пилзен, и двата с по-висок коефициент от ЦСКА и освен това Жилина да изпусне титлата в Словакия - засега те водят с две точки пред Спартак Търнава два кръга преди края. Ако не се случат тези две неща, „армейците“ отиват при непоставените, като може да срещнат Базел, Андерлехт или Селтик още на този етап. Така че, по ирония на съдбата ,феновете на ЦСКА отново ще трябва да стискат палци за миналогодишния екзекутор на Левски Спартак Търнава.

За Лудогорец нещата са далеч по-ясни, ако стане шампион. Тимът от Разград ще участва с коефициента на страната – 2,850, което го праща при непоставените на старта на кампанията - във втория предварителен кръг. Още тогава Лудогорец може да срещне Базел, БАТЕ, Динамо Загреб или Партизан. Разбира се,има и по-леки варианти като Екранас Литва, Вентспилс Латвия или ХИК Хелзинки.

В Лига Европа засега има доста повече въпросителни, но принципът в общи линии е същият - Левски с коефициент 11,850 и Литекс с 8,350, ако се класират, имат по-големи шансове да са поставени от участващите с коефициента на страната Черноморец и Локомотив Пловдив.