Литекс победи Локомотив София с 2:0 в последния мач от 26-я кръг на А група, и сложи точка на негативната си серия от четири срещи във всички състезания без успех. Така след 26 кръга, Литекс има 52 точки, колкото и Локо Пд, и една по-малко от четвъртия Левски, и три от третия Черноморец. Със своя скромен актив от 19 точки, Локо София е точно над чертата, на пет точки от зоната на изпадащите.

Момчетата на Христо Стоичков не оставиха никакъв шанс на противника, и можеха да се поздравят с в пъти по-изразителна победа, ако бяха реализирали всичките си положения. „Оранжевите” изиграха много силно първо полувреме, но реализираха и двата си гола след почивката. Ударите на Локо София пък бяха само няколко за всичките 90 минути, при това без особена точност.

Стоичков върна в групата на Литекс Христо Янев и Николай Бодуров, а Георги Миранов се завърна след контузия, и домакините изглеждаха много добре, както в офанзивен, така и в дефанзивен план. Локомотив също се стараеше да пази дисциплина отзад, но нямаше никакви идеи в халфовата линия, как да се добере до вратата на Пиргов.

Литекс пропиля половин дузина положения през първото полувреме, повечето от тях в първите 15-тина минути. Локомотив София погледна на два-три пъти към Илко Пиргов, но отправи само един удар в очертанията на вратата му за първите 45 минути, и по никакъв начин не се видя как може да отблежи.

Тиаго Мирасема пропусна две страхотни възможности да открие в седмата и десетата минута, а в 12-та Никасио удари греда, след страхотен шут от разстояние.

В първия си мач като титуляр от шест месеца насам, Светльо Тодоров също можеше да вкара за Литекс, но прехвърлящият му удар към Галев мина над напречната греда. Валентин Галев също бе на мястото си в рамката на вратата на Локо София, и в 21-та минута отрази мощен удар на Никасио от няколко метра.

В последните пет минути на полувремето първо тотално объркване в защитата на Локо Сф за малко да се окаже фатално, но и Мирасема не се ориентира добре в ситуацията. Светослав Тодоров, изведен от Никасио, претендира за дузпа, след като бе блокиран от Галев две минути преди почивката, но Станислав Тодоров ръководеше без проблеми двубоя.

Литекс успя да пробие в крайна сметка дефанзивния вал на Локомотив още в началото на второто полувреме. В 47-та минута Марсело Никасио вкара деветото си попадение този сезон, след като Тиаго Мирасема центрира почти от аутлинията, успоредно на вратата, и за нападателя остана по-лесното, да добави топката в мрежата. Съмнения за засада на Мирасема останаха след повторенията, но нито Локо София протестира, нито съдиите на срещата дадоха някакъв сигнал.

Литекс пожали Локо София, диша във врата на Левски и Черноморец

източник: ПФК Литекс, Цветомир Петров

Секунди преди да изтече един час игра на Градския стадион в Ловеч, „оранжевите” вкараха страхотно попадение. Светльо Тодоров намери отлично Георги Миланов в наказателното поле, отдясно наляво, и младокът с удар от воле реализира красив гол за 2:0.

В минутите след второто попадение Литекс сдаде малко инициативата, и остави на Локо Сф да владее повече топката, но това не доведе до нещо сериозно пред Илко Пиргов. Въпреки солидната преднина, Христо Стоичков направи офанзивни смени, като пусна в игра реабилитирания в състава Христо Янев, и Момчил Цветанов. Ловчанлии определено притъпиха с една идея търсенето на удари към вратата на гостите, но „железничарите” не се възползваха много от този факт.

Някакъв импулс в играта на Локомотив се видя в минутите между 60-та и 70-та, но след това пак Литекс имаше шанс да реши нещата съвсем, с идеите на Георги Миланов и Христо Янев в атака.

Последните пет минути също бяха за Локо София, но единствено Кондев с един удар към Пиргов имаше някакъв минимален шанс да намали пасива на гостите.

Литекс пожали Локо София, диша във врата на Левски и Черноморец

източник: ПФК Литекс, Цветомир Петров

Съставите:

Литекс: Пиргов, Занев (Божиков 81), Итуа, Жос, Тодоров (Янев 60), Мирасема (Цветанов 68), Попов, Г.Миланов, И.Миланов, Йеленкович, Никасио (Александров, Колев, Бодуров, Иванов)

Локо Сф: Галев, Върбанов, Бранеков, Добрев (Манолов 77), Велков, Димитров, Петров, Ю.Петков, Стоев (Борносузов 63), Манчев (Кондев 52), Пеев (Михайлов, Велев, Младенов, П.Петков)