Литекс сложи нов прът в шампионските амбиции на Левски, като победи „сините“ с 1:0 в Ловеч. Все още настоящият шампион на България успя да вземе ценни три точки, и сам се върна в борбата за титлата. Загубата дори изхвърли Левски от тройката, след като ЦСКА победи вчера, а Черноморец ще излезе втори след „армейците“. Лудогорец също загуби, което остави „сините“ с равни точки с тима от Разград, но на четвърто място.

Левски е с 45 точки, а Литекс – с 44. ЦСКА има 51 на върха.

Литекс бе малко по-активен през първото полувреме, но Левски направи куп пропуски след почивката, и мачът заслужаваше да завърши с много по-атрактивен резултат от 1:0.

Феновете на Левски не бяха допуснати заради проблеми с хореографията, от управата на стадиона и делегата на мача, и чак след 15-та минута влязоха в сектора за гости.

Все пак двубоят стартира ударно, макар и на тихо. Двуострата игра изобщо не се задържаше в центъра на терена, и двата състава изобщо не се двоумяха да атакуват на скорост.

В началните 10 минути Георги Миланов на два пъти обстрелва Пламен Илиев, а от другата страна Жуниньо бе най-опасният играч на Левски.

Малко след като изминаха 25 минути, Нуно Пинто напусна принудително терена, и на негово място в отбора на „сините“ се появи Сержиньо Грийн.

В 32-та минута дойде и моментът на Христо Янев. Най-добрият играч на Литекс изпълни перфектно пряк свободен удар, фронтално срещу вратата на Левски, от около 25 метра, и откри резултата.

Грийн и Гаджев имаха шанс да пробват рефлексите на Илко Пиргов, но този път вратарят на Литекс бе непоколебим. В самия край на полувремето се откри и нова възможност пред Левски, Жуниньо и Рамос комбинираха, Рамос бе блокиран, а шутът на Жуниньо след това прелетя над вратата.

Докато през първото полувреме Литекс изглеждаше малко по-добре на терена на Градския стадион, пред очите на бившия си треньор Любослав Пенев, след почивката Левски натисна. „Сините“, отново чрез Жуниньо и Рамос, бяха спрени от безгрешния до момента Пиргов.

Литекс би Левски и го извади от тройката, титлата вече в тотална мъгла за сините

източник: Gong.bg и pfclitex.com

С изключение на една сбъркана топка от Пламен Илиев обаче, когато Никасио можеше да покоси младия страж на гостите, Литекс нямаше други положения през второто полувреме да покачи преднината си.

В 62-та минута в игра се появи Христо Йовов, и в рамките само на шест-седем минути имаше две невероятни положения, очи в очи с Илко Пиргов, да изравни. Нападателят обаче се оказа прекалено тромав, и не успя да оползотвори нито една от възможностите. В следващите десетина минути Левски стигна още на два пъти да шутира към вратата на домакините, но най-добрият за Левски в мача - Тони Калво, и Гаджев не затрудниха стража на ловчанлии.

Последният коз на Георги Иванов бе пускането на Иван Цветков в игра, на мястото на защитника Диамутен, но дори и влизането на чист нападател не доведе до промяна на резултата.

Така Гонзо не успя да ознаменува завръщането си начело на тима с победа, а Литекс, който през есенния полусезон почти бе загубил надежди, вече отново е съвсем вътре в битката за евроместа, а дори и за титла.