В не особено привлекателен двубой ЦСКА се наложи като гост над Литекс в първото дерби от новия сезон. „Червените“ си тръгнаха от Ловеч с трите точки благодарение на единствения точен удар на бразилеца Маркиньос през втората част. Привидно домакините диктуваха темпото в мача и създадоха по-чистите голови положения, но този път късметът се усмихна на гостите от София. 

Мачът на Градския стадион в Ловеч започна доста равностойно, като в първите минути играта се води изцяло в центъра на терена. Футболистите на двата тима действаха доста предпазливо, като единствените интересни ситуации в началото на мача бяха два корнера пред двамата вратари, които обаче не доведоха до сериозни опасности.  

Постепенно домакините наложиха леко териториално предимство и се опитаха да упражнят натиск над своя противник. Футболистите на ЦСКА обаче с лекота спираха атаките на „оранжевите“, които приключваха почти в зародиш.

Първата чиста възможност за един от двата тима в мача дойде едва в 27-ата минута, когато домакините получиха право да изпълнят свободен удар пред наказателното поле на ЦСКА. Армандо Ваюши центрира прецизно на главата на Джордан, който със силен удар я насочи към вратата на „червените“. Чешкият страж на гостите Якуб Дивиш обаче показа класа и с крак успя да избие.  

В минутите до почивката скуката властваше на терена, като двамата вратари почти нямаха работа. За статистиката Стивън Сънди и Кристиан Супусепа получиха жълти картони, докато за домакините официално предупреден бе Данило Асприля.

Втората част не започна добре за ЦСКА, като „червените“ трябваше да извършат принудителна смяна още в самото му начало. Новото попълнение Денис Причиненко получи травма при изчистването на една топка и се наложи да бъде заменен от друг нов футболист в редиците на армейците – Марин Оршулич. 

След промяната в тима на ЦСКА домакините взеха инициативата и успяха да създадат няколко интересни положения пред вратата на гостите. Якуб Дивиш обаче отново бе на висота и отрази ударите към него.

Противно на логиката „червените“ поведоха в резултата с първия си удар по посока вратата на домакините през втората част. Бразилецът Маркиньос получи топката отдясно до ъгъла на наказателното поле, остави топката да тупне и с удар от въздуха стреля по диагонала. Васил Божиков подложи крака си, а след рикошета топката залъга вратаря на „оранжевите“ и влетя в мрежата за 1:0 в полза на ЦСКА.

В минутите до края тимът на старши треньора Красимир Балъков упражни натиск, но ударите на нападателите в "оранжево" така и не попаднаха в целта. Асприля на два пъти имаше добри възможности, но стражът на гостите Якуб Дивиш действа авторитетно. Най-чистата ситуация за домакините пропиля Момчил Цветанов, който не успя да отправи удар към опразнената врата от няколко метра.

ВИЖТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ МИНУТА ПО МИНУТА

ЛИТЕКС - ЦСКА 0:1

0:1 Маркиньос 67'

Литекс: Винисиус Баривиейра, Васил Божиков, Антон Недялков, Николай Бодуров, Страхил Попов, Петрос Бумал, Румен Руменов, Армандо Ваюши, Кристиан Малинов, Данило Асприля, Уилмар Джордан

ЦСКА: Якуб Дивиш,Венцислав Василев, Апостол Попов, Кристиан Супусепа, Борис Галчев, Денис Причиненко, Маркиньос, Стивън Сънди, Антон Карачанаков, Иван Стоянов, Орелен Жоаким

Жълти картони: Сънди, Супусепа, Оршулич (ЦСКА); Асприля (Литекс)

Стадион: Градски, Ловеч

Рефер: Ивайло Стоянов