Левски и ЦСКА бяха едни от знаковите фигури на април 2015-а година.  Интересът към „сините“ бе закономерен, след като отборът остана във втората шестица, докато „армейците“ привлякоха вниманието към себе си не само с изненадващия спад във формата, сравнено с есента на 2014-а година, но и с драмите на върха в управленските етажи. Именно тези събития, заедно със скандалните престрелки между Лудогорец и Литекс, както и много интригуващи новини от международната сцена, гарантираха наистина разтърсващи седмици.

Още в първите дни на четвъртия месец имаше индикации, че в ЦСКА процесите не са спокойни. „Следващите няколко часа са изключително важни за ЦСКА. Все още собственик на клуба е „Лира Инвестмънт“. Не знам дали има бунт сред играчите", заяви един от акционерите в „червения“ клуб Ивайло Манджуков в Деня на шегата на излизане от заседанието на Управителния съвет. И всъщност това бе началното на серия от любопитни събития, които се случиха на „Армията“ в следващите дни.

Все по-осезаемо се заговори за промяна в собствеността и за напускане на Александър Томов, а на фона тези публикации „на светло“ започнаха да излизат дълговете на клуба. А сред цялата смут, Томов отсече: „В ЦСКА всичко е наред“.

Въпреки опита на Томов „духовете“ да бъдат успокоени, коментарите за състоянието на столичния гранд продължиха с пълна сила, а в тази напрегната обстановка „червените“ футболисти трябваше да се изправят срещу шампиона Лудогорец. „Армейците“ претърпяха поражение с 0:4 при официалния дебют на Галин Иванов, който наследи Стойчо Младенов на треньорския пост. Мачът бе запомнен не само с изразителния резултат в полза на разградчани, но и с един удар от каратето, който футболистът на ЦСКА Стефан Николич понесе от Козмин Моци.

А след двубоя, капитанът на столичани Александър Тунчев призна откровено, че финансовата нестабилност, както и бурните процеси в клуба влияят на играчите.

Само ден по-късно мажоритарният собственик на тима Александър Томов обяви: „Излизам от ЦСКА, прехвърлям акциите“. Така на сцената се появиха новите герои – Юлиан Инджов и Петър Манджуков. Но и това не доведе до спад на напрежението. Напротив, то продължи да се покачва най-вече сред футболистите, след като се появиха информации, че Ивайло Манджуков е говорил с тях и им е разкрил, че положението е клуба е тежко и има реална възможност да се стигне до фалит.

Успоредно с тези мрачни вести изникна и нова лоша новина, в която обаче не бе замесен само ЦСКА. След щателно проучване на Гонг стана ясно, че „червените“, заедно с Локомотив София и Левски са заплашени да останат без евролиценз...

Същевременно представянето на отбора в първенството продължи да е повече от колебливо, а „армейците“ не съумяха да отбележат гол през април, като записаха нулево равенство с Ботев и инкасираха поражения от Локо София с 0:1, от Литекс с 0:2 и от Лудогорец с 0:4. Така, търсещи подобрение новите шефове предприеха треньорска смяна. А на преден план излезе Любослав Пенев. Бившият национален селекционер пое отбора, което доведе до известно оживление в „червените редици“…

Сравнено с ЦСКА, в Левски бе далеч по-спокойно. „Сините“ изживяха своя „шок“ месец по-рано, след като останаха във втората шестица и вече бяха насочили мислите си към изграждане на стабилен състав, както и към представянето си в турнира за Купата на България, където им предстояха два тежки сблъсъка с Лудогорец на полуфинала. Представянето на футболистите от тима от „Георги Аспарухов“  бе непостоянно, като след успеха над Черно море с 5:2, момчетата на Стойчо Стоев допуснаха поражение с 0:1 от Славия, а след това влязоха в серия като победиха Локо Пд с 5:0 и Марек с 3:1.

Но положението и в Левски не бе „розово“. Спортният директор Георги Иванов за пореден път поясни, че финансовата ситуация в клуба е тежка и отбеляза, че играчите чакат по три заплати. Въпросът с лиценза на клуба бе „чувствителен“ и в този момент феновете дойдоха на помощ. Привържениците дейно се включиха в кампанията за набиране на средства „Левски е твой“, което даде своите резултати няколко месеца по-късно.

Може би най-важните мачове, които белязаха април за Левски, бяха тези с Лудогорец от полуфиналите за Купата на България. „Сините“ изиграха умно първата среща на „Лудогорец арена“ на 8 април, като записаха нулево реми и оставиха всичко за ответния мач, който бе на 29 април на стадион „Георги Аспарухов“. Реваншът бе натоварен с голям заряд, а феновете на Левски, изпълнили почти до краен предел стадиона, създадоха запомняща се атмосфера, достойна за голям мач. Двубоят клонеше към нулево равенство и продължения, когато в последната минута Антонио Аниете каза своята дума. На вратата пред Сектор Б испанската стрела на Левски прониза мрежата на шампионите и прати публиката в екстаз. Левски бе на финал, който обаче месец по-късно остави известна горчивина…

Левски и ЦСКА предложиха немалко, и разнородни емоции, но това не бе всичко от април във футболен аспект. Ботев също минаваше през трудни времена, а самият изпълнителен директор на „канарчетата“ Тервел Златев намекна за промяна на собствеността. Феновете на тима, на свой ред, засвидетелстваха верността си, като подеха инициатива за подпомагане на отбора.

Пловдивският тим обаче бе замесен и в един сложен триъгълник на ескалиращи и напрегнати взаимоотношения. Това се случи, след като босът на Лудогорец Кирил Домусчиев „хвърли истинска бомба“ в интервю за Diema Sport, заявявайки, че срещата между Ботев и Литекс от 24-я кръг на А група е била „приятелска“.  „Акцентира се върху нещо, което се е случило по време на мач, за да се неглижира успеха на Лудогорец. Давам ви пример приятелския мач между Ботев и Литекс. Един жълт картон в такъв важен мач, отменен гол, за който Ботев даже не пусна контестация. А имаше някакъв гол, който отмениха на Ботев срещу нас и имаше три седмици коментари, проклятия. Но това не се коментира, няма рекламация от клуба, как става тая работа. Ако гледате мача, това си е приятелски мач. Дали има дружба или не между отборите, вие ще си прецените като гледате мача, но и това не се дава никъде и няма отражение“, коментира Кирил Домусчиев.

Закономерно отзвукът не закъсня. И докато „жълто-черните“ в рамките на благоприличния тон категорично отрекоха да са участвали в каквито и да било договорености, то напрежението по остта Литекс – Лудогорец се повиши неимоверно, за да се стигне до една декларация, която дълго ще се помни в общественото пространство. „Г-н Мислителю, важно е дали си със сюнет, или имаш ушанка“, репликираха от ловешкия тим Домусчиев.

Успоредно с всички тези събития с пълна сила течеше подготовката за Европейското първенство за юноши до 17 години, чийто домакин бе България, като бе изтеглен и жребият за турнира. Съдбата ни постави в тежка група заедно с отборите на Испания, Хърватия и Австрия, а Стилиян Петров коментира, че чрез този форум можем да сверим часовниците си и отчете всички позитиви на предстоящата надпревара.

Извън България името на Димитър Бербатов по традиция бе едно от най-одумваните, а спекулациите за бъдещето на нападателя, който играеше в Монако в този период, бяха многобройни. Бившият играч на Манчестър Юнайтед бе свързван с различни тимове, сред които и Галатасарай.

Същевременно Икер Касияс упорито настояваше, че не би напуснал Реал Мадрид, а Хавиер Ернандес тънеше в неведение дали ще остане в Кралския клуб. В лагера на Барселона пък сагата с Даниел Алвеш беше във вихъра си, като всеки ден се появяваха противоречиви информации дали бразилецът ще остане в испанския гранд.

И докато футболната общественост се вълнуваше от различните трансферни слухове, от „Камп Ноу“ долетя блага пролетна вест. Стана ясно, че звездата на каталунците Лионел Меси ще става татко за втори път.

А в Германия Юрген Клоп обяви край на съвместната си работа с Борусия Дортмунд. Треньорът, който бе начело на „жълто-черните“ от 2008-а година и изведе тима до две титли и един финал в Шампионската лига, заяви, че ще довърши сезона, след което ще поеме по нов път.

Само ден, след като Клоп информира какви са плановете за бъдещето му, Сеп Блатер обяви: „Световното през 2026 ще бъде в Африка“.

Футболът накара феновете да изживеят пъстри и разнообразни емоции през април. В света на спорта обаче също имаше интересни събития. Българският ансамбъл по художествена гимнастика ни донесе пореден повод за гордост. Грациите на Ина Ананиева спечелиха бронзов медал на финала на съчетание с пет ленти на турнира от Световната купа, категория Б в италианския град Пезаро, с което дадоха поредно доказателство за високото си ниво.

Друга хубава новина за феновете на българския спорт даде баскетболът и Александър Везенков, за когото се появи информация, че е пожелан от европейския гранд Барселона, а няколко месеца по-късно трансферът вече е факт. И оставайки на баскетболна вълна, няма как да подминем четвъртата поредна титла женския състав на Дунав Русе. Отборът я завоюва именно през април. А наставникът на тима Георги Божков заяви: „Смятам, че това е една историческа победа за Русе, защото е четвърта поредна шампионска титла. Много малко отбори в историята на българския баскетбол за постигнали това“.

За финал няма как да не се спрем на Григор Димитров, чието представяне от началото на година бе колебливо. Въпреки това, той съумя да елиминира Стан Вавринка на Мастърса в Монте Карло и да се класира за четвъртфинала, където обаче загуби от Гаел Монфис. И така след участието си в Монте Карло, пред Григор предстоеше турнирът в Истанбул, а на път за Турция, Гришо нямаше как да не се спре в родината си, където надълго коментира въпроси от професионалния си живот.

А новините продължиха своя неспирен бяг и през май, но какво се случи през петия месец на 2015-а година...не пропускайте продължението на нашия обзор!

Честита и благословена Коледа!