29 септември 2005 година е историческа дата за българския клубен футбол. По безпрецедентен начин цели три наши тима успяват да осъществят пробив в групите на Лига Европа. Левски, ЦСКА и Литекс успяват да извървят трънливия път в квалификациите – всеки по свой собствен начин – а Локомотив Пловдив се оказва на няколко минути от триумфа, но не успява.

Какво е останало в паметта на някои от героите отпреди 14 години?

Левски имаше мисия срещу френския Оксер, който седмица по рано беше взел победа у дома с 2:1. Именно голът на чужд терен се оказва ключов, защото реваншът бива спечелен с 1:0 благодарение гола на Милан Коприваров. Оттам започва и приказката на Мъри Стоилов, който извежда отбора до 1/4-финал срещу германския Шалке 04.

„От мача си спомням, че беше доста трудно. 25-26-а минута поведохме, но допуснахме някои неточности в защита”, коментира „синята” легенда Елин Топузаков. „Имаше напрежение пред нашата врата. Особено в последните 8-9 минути беше много тежко. Извоювахме си правото и заслужено играхме в групите. Имаше голяма радост по стадиона след последния съдийски сигнал. Обичам да се връщам към тези години. Доставихме радост, която няма да се забрави. Затова и следващата година постигнахме толкова много.”

„Всеки си има начини и методи на работа. Да, традицията на Левски задължава да се играе нападателно. В последните си мачове тимът вкара достатъчно голове. Не трябва да се живее в миналото. Да, онова влизане в групите е постигнато, но вече е минало. Сега в ръцете и краката на настоящите играчи е да напишат нова страница в славната история на Левски”, добави железният бранител преди първия мач на „сините” с АЕК Ларнака в сегашното издание на турнира.

Преминаваме към другия голям успех от онзи септемврийски ден – ЦСКА взе втора победа над Байер Леверкузен с 1:0 и също донесе много радост на своите фенове.

„Отстранихме Леверкузен и след нас играха Левски. Прибрах се след нашата среща, а после с приятели и семейство изгледахме мача. Много добре си спомням – от нашия мач до последния. Винаги съм искал да играя срещу най-добрите. Това е пътят по който един спортист трябва да се развива. Ние с действията и резултатите, които постигаме, допринасяме да се говори за България”, коментира Валентин Илиев.

Колкото до сегашната обстановка в „червения” клуб преди сблъсъците с Осиек, той добави: „Дори срещу отбор като Осиек трябва да излизаш с пределна мотивация, че ще успееш. Същото направихме навремето срещу Ливърпул. Повярвахме, че можем да го направим. Не е приятен стартът на сезона, не бива да заблуждаваме. Аз съм далеч от „кухнята” и съм сигурен, че вътре са си направили съответните равносметки.”

През онзи незабравим сезон 2005/2006 Литекс става вторият от родните представители, който успява и да прескочи своята група. За да се добере до тази фаза на Лига Европа, тимът от Ловеч елиминира в белгийския Генк с общ резултат 3:2. 

„Спомените ми с Литекс от този период са много приятни, естествено”, заяви Росен Кирилов. „Успяхме да влезем и да излезем от групите на Лига Европа. Това беше най-доброто представяне в евротурнирите в цялата клубна история.”

„Надявам се нашите отбори в Лига Европа да направят добри мачове и да продължат. Дано и тази година видим наш отбор в групите. Дано да бъдат поне два”, пожела си настоящият наставник на Етър.

„Късата клечка” остана за Локомотив Пловдив. „Смърфовете” на Ераносян стартираха чудесно реванша срещу Болтън и поведоха с 1:0, което ги пращаше напред след загуба 1:2 в първата среща. Автогол на Александър Тунчев обаче ги разколеба и в крайна сметка отборът допусна още едно поражение с 1:2.

„Специално в този мач си спомням думите на нашия старши треньор Едуард Ераносян, който лично отиде да разузнава Болтън. Каза: „Много хора ще помислят, че съм луд, но този отбор можем да го отстраним”, припомни си бившият вратар Стоян Колев. „Това ни вдъхна изключителна вяра в собствените възможности. Не си личеше кой е отборът от Висшата лига и кой –тимът от България. Съдбата си изигра лоша шега с нас. В първия мач загубихме с 1:2 къде с помощ от трети фактори. Реваншът в Бургас беше пред пълен стадион. Стана невероятно шоу, открихме даже резултата и играта вървеше, но по нелепа случайност си отбелязахме автогол и всичко приключи. Просто съдбата така беше решила”, добави той.