Бившият футболист на Литекс, Локомотив Пловдив и Славия Диего Фераресо даде специално интервю за Gong.bg. Бразилецът, който има български паспорт и има мачове за младежкия национален отбор в момента играе в полския Краковия. Отборът от Краков се намира на третата позиция в Екстракласата, на девет точки от лидера Легия Варшава. Диего Фераресо разказа за живота в Полша по време на пандемията. Той сподели, че следи изявите на бившите си отбори Локомотив Пловдив и Славия. Бразилецът заяви, че е готов да носи националната фланелка на България.

- Диего, как си? Къде те намирам?

- Добре съм. Намирам се в Полша, в Краковия.

- Какво правиш в свободното си време сега, когато няма тренировки и мачове?

- Помагам вкъщи. Трябва да гледам детето си. Тренирам сам, а също и със съотборниците ми по интернет. Провеждаме видеотренировки. Всеки ден имаме занимания.

- Предполагам, че успяваш да се справиш с тренировките от вкъщи и да се адаптираш към тях?

- Да, за мен няма проблем. Аз съм такъв човек, който обича да помага. Гледам детето, когато жена ми излезе на пазар. Никакъв проблем нямам.

- Каква е ситуацията в Полша от гледна точка на взетите мерки за сигурност? Може ли да излизаш навън и да тренираш?

- В Краковия няма много заразени с коронавирус. Чух, че в близките градове са повече. Можеш да излизаш само с маска и ръкавици, ако искаш да отидеш до магазина. Може да излизате, но не повече от двама човека. Не може да се тренира, единствено вкъщи или сам да тичаш. Друго не можеш.

- Каква е ситуацията относно футбола? Очаква ли се скоро първенството да бъде подновено?

- Не знам все още нищо. Днес говорих с треньора и той каза, че преди малко е имало видеоконференция с полската футболна федерация и те трябва да кажат кога ще се завърнем към тренировките и ще се подновят мачовете. Но аз мисля, че в края на май ще започнем отново да играем. Дай Боже да е така.

- Обсъжда ли се за прекратяване на шампионата или за съкращаването му?

- Мисля, че няма да прекратят първенството и ще играем до край, защото ни остават още десет мача. Според мен по този начин шампионата ще приключи в края на юни или първата седмица на юли.

- Четвърти сезон си в Краковия. Как се чувстваш в отбора и като цяло в града? Разкажи ни малко повече за клуба.

- Добре съм тук. Полша малко прилича на България. На мен ми липсваше българската храна, защото живях осем години и половина в страната. Градът е хубав и голям. Има един милион жители. Клубът е добър и всичко се изпълнява на 100%. Когато кажат, че ще получим заплатите си на 10-о число, така и става. Няма забавяния на възнагражденията и премиите. Доволен съм от престоя си в Полша.

- Представяте се много добре в първенството преди спирането на сезона и се намирате на третото място...

- Да, на третото място сме. Бяхме на първо, но загубихме един мач, а след това допуснахме и равенство и по този начин се смъкнахме в таблицата.

- Какви са амбициите на клуба? Имате ли желание за участие в евротурнирите?

- Искаме да станем шампиони, но е трудно. Все пак Легия Варшава имат девет точки преднина. Имаме още десет мача да изиграем и всичко може да се случи. Може лидерите да загубят три мача, а ние да ги спечелим. Амбициите на клуба са, ако не станем шампиони, то поне да участваме в Лига Европа.

- Краков е популярен с Висла, само че в последните два сезона вие ги изпреварвате в класирането. Доволни ли са вашите фенове?

- Да, тук е, както в България – когато играят Левски срещу ЦСКА или Локо Пловдив срещу Ботев Пловдив. И ако единият победи другия, феновете полудяват. Привържениците тук приличат на тези на Локомотив, защото играх на „Лаута“. Винаги са до нас.

- Дербито на Краков е известно като „Свещената война“. Ако трябва да го сравниш с дербито на Пловдив, кое е по-яростното?

- Труден въпрос. Обичам Локомотив, защото съм играл за клуба две години. Но в Краков, когато предстои дербито не можеш да излезеш на улицата. Различно е. Трябва да внимаваш, защото някой може да те срещне навън. Това е голям мач и трябва да влезеш в него много концентриран. По-хубаво е да играеш тук.

- Докато играеше в България, като че ли повече те поставяха на поста ляв защитник, но в Краковия играеш и отдясно. Къде се чувстваш по-добре?

- Казвам на всеки треньор, че се чувствам като универсален футболист. Където и да ме пуснат ще играя. Нямам проблем. Но в България играх като ляв защитник пет години и в Полша ме взеха, за да играя на този пост. След това ме поставяха и отдясно. Така ги редувах, а дори няколко пъти бях и ляво и дясно крило. Важно е да си на терена и да помагаш на отбора.

- Виждаш, че в цял свят футболните клубове имат проблеми. Каква е ситуацията във вашия тим? Има ли намаляване на запалтите? Обсъжда ли се нещо такова?

- Навсякъде е еднакво. Имаше и тук разговори, че трябва да си намалим заплатите. Всичко е ок, говорихме с ръководството и президента и се съгласихме да ги намалим. Трябва да помогнем на клуба. Знаете, че е много трудно, когато не получаваш телевизионни права, спонсорът не ти дава пари.

Диего Фераресо

източник: БГНЕС

- Следиш ли българското първенство?

- Да, гледам, когато имам възможност наблюдавам всеки мач. Липсва ми България.

- Какво мислиш за ситуацията в шампионата? Два бивши твои отбора в лицето на Славия и Локомотив Пловдив се представят много добре?

- Останах изненадан, защото, когато започнах да ги гледам, Локомотив Пловдив не беше толкова добър, както е сега. „Черно-белите“ печелеха всеки мач и се замислих дали може да станат шампиони? Казах си: Аз си тръгнах от клуба, а те ще стават шампиони (смее се). Когато взеха Купата на България си казах, че трябваше да съм там. Локомотив и Славия играят добре, имат силни футболисти. „Белите“ също са голям отбор. Мисля, че в българското първенство, от което съм си говорил с приятели в България, трябва да има поне още четири отбора, най-малкото да са 16 тима в шампионата. В Полша са толкова. Когато имаш повече отбора, по-добре се играе. Дай Боже Локомотив да стане шампион. Трудно е, защото Лудогорец е много напред в класирането, но нищо не се знае.

- Ако получиш оферта от Локомотив Пловдив или друг български тим, би ли се завърнал?

- Имам още една година договор с Краковия. Ако има добра оферта да се завърна в България, може и да стане. Но първо трябва да говоря с жена ми и да преценим дали е дошло времето да се върна в България. И на нея и липсва страната. Искахме като свърши първенството да се върнем за две-три седмици, но при тази ситуация няма шанс. Мисля, че в този случай ще имаме най-много една седмица почивка и ще трябва да подновим тренировки. Но при хубава оферта бих се върнал.

- Имаш български паспорт и си играл за младежкия национален отбор на България. Имаш ли амбиции да играеш и за мъжкия тим?

- Винаги съм го кавал, че се чувствам българин, защото дойдох в страната на 16 години и стоях до 23-годишен. Чувствам се българин, защото имам много приятели. Казах, че ако ме повикат в националния отбор, веднага ще дойда. Искам да сложа фланелката и да играя за България.

- Предстои решителен бараж с Унгария, но все още не се знае кога ще бъде проведен. Какви са шансовете на България за класиране на Европейското първенство?

- Мисля, че двата мача с Унгария, а след това и с Румъния ще бъдат много тежки. България има отбор, но трябва повече желания, за да спечели. Но мисля, че отборът има сили да победи Унгария.