Бившият футболист на ЦСКА и Литекс разказа за престоя си в България. Португалецът даде любопитно интервю през „А Бола“, в което сподели впечатленията си от живота в Ловеч и София. Той изигра 18 двубоя в първенството за "червените", в които реализира пет попадения. В момента Виана носи екипа на португалския Фейерензе.

„Преминах в Литекс, заедно с Арсенио Нунеш. Клубът беше за българското първенство като Спортинг Брага за Португалия. В шампионата имаше добри отбори като Левски, Лудогорец, Литекс, а ЦСКА беше трети заради финансови проблеми. В Литекс плащаха добре, клубът ни осигуряваше добри условия, но градът беше много малък и това беше ограничение. Апартаментите не бяха добри, нямаха нищо общо с това, с което бяхме свикнали. Живеех в апартамент без никакъв комфорт. През следващия сезон се преместих в София, където животът е тотално различен. Това е развит град, с много работа, няколко търговски центъра, ресторанти и т.н. Но, когато напуснете София и отидете другаде, сякаш е паднала бомба“, заяви Виана.

„Не бях свикнал да шофирам в снега (смее се). Треньорът ни ни даде почивен ден и ние взехме служебен автомобил, защото не искахме да се придвижваме с такси. Бяхме около четирима или петима в колата. Истината е, че го карахме като на рали. Постепенно всички светлини на таблото светнаха. На следващия ден, когато трябваше да тренираме, колата нямаше как да тръгне. Престорихме се, че нямаме нищо общо с това и не ни хванаха“, добави още португалецът.

„Имам много истории от България, но най-голямата е, когато бях в Литекс и спортният ни директор изкара отбора от терена на един мач с Левски. Борехме се със „сините“ за второто място и ако бяхме спечелили, щяхме да ги изместим от това място. Не знам дали първенството там е уредено, но истината е, че имаше много странни неща в този мач и този двубой беше скандален. Поведохме с 1:0 като гост на Левски, а веднага след това съдията изгони наш играч, не знам защо. Останахме с човек по-малко, а в 45-ата минута реферът отсъди и дузпа срещу нас. Тези кадри могат да се намерят в интернет. Нашият футболист дори не докосна противника и беше изгонен. Те изравниха и останахме с девет човека. Нашият президент наблюдаваше двубоя по телевизията и се обади на спортния директор, за да извади отбора. Той слезе на терена и го направи, Прибрахме се в съблекалнята с идеята, че ще загубим с 0:3 служебно, но поне щяхме да дадем урок на някого. Но това не спря дотук и Литекс бе изваден от първенството. След това президентът на клуба стана собственик на ЦСКА, който имаше много дългове. Той ги плати и клубът се завърна в елита. Литекс се трансформира в ЦСКА. Никой не го казва това (смее се). Така се озовах в София“, разказа Виана.

„ЦСКА е огромен клуб, много фенове, голям стадион и мачовете винаги са изпълнени с факли и хореография. Там отново се почувствах важен. Обичах това! Обичах много феновете. Живеех в най-добрата кооперация в София. Това беше напълно различна реалност. Имах много португалски колеги като Руи Педро, Давид Симао и Рубен Пинто. Събирахме се много често и създадохме приятелство помежду си“, заяви португалецът.