Бившият футболист на ЦСКА и Литекс Диого Виана даде интервю за португалското издание Еxpresso. В него той се изказва доста негативно за престоя си у нас и в родния футбол. 31-годишният халф обяви, че в България има расизъм и по време на дерби у нас винаги има жертви на трибуните. Диого Виана представи и своята гледна точка за скандала от сезон 2015/16, в който Стойчо Стоилов извади Литекс от терена по време на мач срещу Левски на „Герена“.
 
"Имах договор с Жил Висенте, но го прекратих, тъй като получавах добри пари в елита, но клубът нямаше достатъчно финансови средства, за да ми плаща по същия начин във Втора дивизия. В крайна сметка си тръгнах, за да отида в България. Тогава оттам ми предложиха много добри финансови условия и не се замислих. Прекарах две години в България. Първата в един клуб, а втората в друг. Собственикът обаче бе един и същ. В първата година играх в отбор, който е нещо като Брага в Португалия. Само че градът беше много малък и нямаше нищо общо с Брага. Това ми се отрази, тъй като там го нямаше животът, на който аз бях свикнал", обяви португалецът.
 
"Хората в България са доста по-затворени, по-студени. Не харесват и чужденците. На Балканите отиват, свършват си работата, къпят се и се прибират. Доста по-студени хора са. Хубаво бе, че имаше още един португалец - Арсенио Нунеш, както и Бьорн Йонсен, който също говореше португалски. Въпреки това в съблекалнята бе доста тихо. Балъков бе първият ми треньор в България. Много е добър, но след като отпаднахме в Лига Европа, той напусна.“
 
„В Литекс не играх дълго, тъй като бяхме едва шест месеца в елитната дивизия. В България враждата между клубовете е много голяма. Ние бяхме втори и играхме срещу Левски, който е нещо като Порто. С други думи - там са Лудогорец, които са шампион на страната от много години, ЦСКА е отборът с най-много фенове и титли, както и Левски. Чак след това се нареждаше Литекс. Ние играхме с Левски в София пред пълен стадион. Ако бяхме спечелили този мач, щяхме да излезем на първо място. Още в началото поведохме с 1:0. След това имаше ситуация в центъра на терена и Бьорн Йонсен беше изгонен, без да е направил нищо. Ограбиха ни. С човек по-малко се държахме на терена и дори имахме някои ситуации за втори гол“, припомня португалецът.
 
„Във втората минута на добавеното време на първата част, след изпълнение на корнер за Левски, съдията (б.р. - Георги Йорданов) даде смешна дузпа. Нашият защитник дори не докосна противниковия нападател. След това тълпата полудя. Стана страшно. Тогава видях спортния ни директор да слиза от ложата и да влиза на терена. Той започна да праща нашите играчи в съблекалнята. "Няма да играем повече. Ще загубим служебно с 0:3, но това не е проблем. Няма да играем повече, тъй като това е очевидна кражба", ни каза той. Той извади отбора от терена още преди дузпата да бъде бита. След това инцидентът бе разгледан от футболния съюз и нашият отбор бе пратен автоматично в долното ниво. После играх 4-5 месеца във Втора лига. Винаги смазвахме съперника - 10:0, 11:0, 12:0. След като Литекс бе пратен във Втора лига, а собственикът на клуба е собственик и на ЦСКА, какво направи? Взе всички футболисти от Литекс и ги прати в ЦСКА. Така отново всички се събрахме, но в друг клуб".
 
"Имам много истории, свързани с феновете в България и проблемите, които създават. Мачове се отлагат за доста дълго време, тъй като привърженици се бият на трибуните. Когато има дерби, винаги някой умира или е сериозно пострадал. Около стадионите пък феновете палят дърветата. За радост на играчите никога не се правили нещо подобно на нас. Друго много интересно нещо е, че е много евтино. За 2,5 евро можех да се нахраня, но ако не оставя бакшиш, сервитьорите направо искаха да ме бият. Те се мръщеха и директно хвърляха рестото на масата".
 
"В България има расизъм спрямо чужденците, но само докато те опознаят. След няколко месеца разбират, че ти си нормален човек, който иска да играе, който се интересува от културата, който може да говори с тях на всякакви теми. Тогава стават и по-либерални", завършва бившият футболист на Литекс и ЦСКА.