Данило Асприля обра футболните „Оскари“ в Ловеч за 2015 година. На стилна „Ротари гала вечер“ колумбиецът взе най-престижните награди . Швейцарската марка часовници, която е официален партньор на английския шампион Челси, спонсорира церемонията на оранжевите, в която призове получиха всички откроили се футболни личности в града на люляците. Специален гост на събитието беше легендарният голмайстор на тима Светослав Тодоров.

Бързоногото крило Асприля спечели безапелационно вота за „Футболист N:1 на Литекс“. Над 95% от гласувалите посочиха именно него за победител. Своя глас в мащабната анкета дадоха играчите от представителния тим, треньорите в Академията и капитаните на юношеските формации, бивши играчи и ветерани,медии, съдии и други свързани с тима футболни личности. Данило бе награден със „Златна топка“ от новия кмет на града Корнелия Маринова, предава официалният сайт на Литекс.

„Имаме невероятен късмет като фенове да се наслаждаваме на играта на Асприля по родните терени. Няма спор,че той е N:1 не само в Ловеч, а в целия шампионат. Уверени сме,че няма да е далеч времето, когато той ще заиграе и в националния отбор на страната си“, заявиха шефовете на „Rotary“ за България Георги Радулов и Пламен Митев.

Водачът при реализаторите в „А“ група заслужи и приза за „Най-красив оранжев гол“ заради неудържимия рейд срещу Лудогорец, когато елиминира 6 съперника от действащия шампион и се разписа във вратата на националния страж Владо Стоянов при победата с 2-0 на старта на шампионата.

Феновете на ловчанлии пък подариха специален плакет на латиноамериканеца и очаквано го обявиха за „Любимец на публиката“. Асприля вкара през календарната година 14 попадения и записа още толкова асистенции. С изявите си той караше често запалянковците по трибуните да стават на крака и да скандират името му. Острието води в листата на реализаторите с 10 гола, а само за есента бе избран 7 пъти за „Играч на мача“ в анкетата на Gong.bg. За последно Данило изработи и трите гола в дербито срещу Левски за Купата.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


Индивидуалната награда за „Талант N:1 на Академията“ отиде при юношеския национал Тонислав Йорданов. Той се разписа през годината с 10 различни формации в 10 различни надпревари, а попаденията му са близо 50.Юношата стана голмайстор на Елитната група до 17 г, донесе с два гола на финала Купата на БФС при набор’97, после вкара единствените попадения за България при домакинството ни на Европейското първенство през лятото. Тонислав откри сметка си и в „Б“ група, както и направи успешен дебют с гол при мъжете за Купата срещу Локомотив Мездра.

Нападателят Бьорн Маарс Йонсен бе отличен за „Най-добър голмайстор“ на тима. По този показател таранът надмина Асприля, разписвайки се 15 пъти във всички надпревари. Американецът с норвежки паспорт е единственият футболист досега с хеттрик срещу Лудогорец.

Капитанът Страхил Попов бе определен за „Най-постоянен играч“. За 12 месеца той пропусна само един-единствен мач на тима в „А“ група заради наказание. Халфът Кристиян Малинов пък взе приз за „Най-прогресиращ футболист“ след като успя за кратко да се наложи като лидер в състава и да стигне до националния отбор.

Румен Руменов показа завидна техника и победи в атрактивна игра за жонглиране, спечелвайки скъп часовник. Във финалния тур полузащитникът направи 36 „на краче“ с топка за американски футбол. Негови подгласници станаха Страхил Попов и юношата Александър Георгиев.

„Ротари“ осигури специални награди и за двама от героите на мача срещу Левски – Арсенио Нунеш и автора на два гола Кирил Десподов.

Кметът Корнелия Маринова удостои с почетната грамота на общината и плакет футболна Академия Литекс за издигане престижа на Ловеч и утвърждаване на спортната слава на града.
„Академия Литекс 10 години задава пътя, по който трябва да се работи, показва  на останалите клубове у нас кое е модерно и перспективно и кое развива футбола ни“, каза Маринова. Тя поздрави школата за това, че днес 19 от 30 играчи при мъжете са нейни възпитаници, а 30 състезатели участват в младежките и юношеските национални отбори. „Отличието е благодарността ни към всички, които носят спортната слава на града“, подчерта Маринова, която бе изненадана от своя бивш ученик Кирил Десподов с фланелка с автографите на оранжевите играчи.

На церемонията бяха уважени и аматьорските тимове по минифутбол на „Грейт Уол“ и „Каталунците“, които са сред най-силните по минифутбол в страната.

Почетен плакет за своя 70 годишен юбилей получи ветеранът Христо Данчев, отдал 55 години от живота си на клуба като състезател и треньор.
Футболната грация Айлин Чаушева бе номинирана от състава на „Литекс Лейдис“.