Левски – ЦСКА е дербито с вечна стойност в българския футбол. Затова се нарича „Вечно дерби“ . Това твърдение е вярно, но е вярно също, че сблъсъкът между „сини“ и „червени“ избледнява с годините. И като класа, и като присъствие на трибуните, и като отношение към битката за титлата.

Тази събота Левски – ЦСКА пак ще е голямо дерби, но...с отношение към борбата за разпределение на местата от трето до шесто в класирането. „Сините“ са прекалено заети със собствените си многобройни проблеми. „Червените“, не че нямат проблеми, но поне в момента изглеждат по-спокойни и по-капсуловани от съперниците си.

Вечното дерби в сянката на Дербито на Севера

източник: БГНЕС

Сблъсъкът със значение за най-важния въпрос във всяко едно първенство – кой ще е шампион, обаче е друг. Литекс – Лудогорец е съперничество, което няма история, а само настояще. Този мач естествено няма и наложено име, така че нека условно го наречем „Дербито на Севера“. Неделният двубой в Ловеч дава старта на дълга поредица от общо 5 мача между двата провинциални лидера, три от които за първенство. Разликата в точките е само една в полза на актуалните шампиони. Кой какви предимства има?

Онова оранжевото, което виждате там долу, не е е умряла лисица, а отборът на Литекс, да знаете. Ловчанлии всячески се опитват да маскират амбициите си за титлата, за да не поемат натоварващата роля на фаворити, но всъщност се целят точно към първото място. „Оранжевите“ към този момент наистина не са натоварени с ролята на фаворити, ще играят на собствения си стадион, младоците в тима ще са много надъхани. Освен това, клубът на Гриша Ганчев има далеч по-голям опит в „студената война“ и на „тихия фронт“, натрупан през годините. Литекс има своите шансове за успех в неделя и те съвсем не са за пренебрегване, даже са за предпочитане. Да не забравяме, че ловчанлии спечелиха зрелищна победа през есента с 4:2 не къде да е, а на „Лудогорец Арена“.

Лудогорец е отборът на гребена на вълната и на върха на славата заради евроуспехите, които жъне. Но от високо, както е известно, се пада най-болезнено, това е първото предупреждение къч разградчани. Освен това, те са притиснати и от мисълта за предстоящите битки с Валенсия. Неминуемо са раздвоени, колкото пък те да претендират, че преследват главно титлата, а в Европа вече са постигнали целите си. И тук не е точно така. Иначе – да, класата на Лудогорец в момента е по-голяма, но това трябва да се докаже и на терена.

Литекс и Лудогорец се захапаха индиректно през медиите още от началото на седмицата около вечния проблем – съдийството. Този път двата северни смутители на статуквото в бг-футбола ще кръстосат шпаги помежду си. Не с Левски, не с ЦСКА, а за пръв път помежду си. Това е новост и за двата клуба. Априори този сблъсък крие повече заряд и емоции от вечното дерби. През уикенда ще видим дали е така.