Помните ли как изглеждаше класирането на А група преди година по същото време? Новакът Любимец се бе изкачил на върха, но няколко месеца по-късно безлично отпадна от елита. Заглеждали ли сте се в днешното класиране след два кръга. Последен е Литекс, място по-нагоре Левски, а над чертата на изпадащите Лудогорец. Повече от странно. Втората шестица на А група допълват тимове, които миналия сезон завършиха в горната половина на таблицата – Черно море и Локомотив Пловдив.

Трудното начало, на така наречените грандове, е факт. Изключение прави ЦСКА с двете победи и еднолично първо място. „Червените“ извлякоха максимума от срещите с Литекс и Левски, но трудно ще задържи лидерството дълго време. Класирането на ЦСКА обаче не е изненада, а нещо напълно нормално в българския клубен футбол. Там е мястото на този отбор, както и на тимовете, които в момента са в зоната на изпадащите.

Основният въпрос е защо за втора поредна година отборите, които ще се борят за първите места, стартират като стар Трабант. Големите очаквания, които се разминават с действителността удрят звучен шамар на тимове, които влизат в шампионата с идеята, че другите сами ще се бият. Докато се окопитят от шамара и ето че са минали 2-3 кръга. Така стартираха и Лудогорец, и Литекс, които реално са най-подредените клубове в елита. Там нещата са ясни, заплатите се плащат, премиите са договорени и се получават, футболисти има та дрънкат, но резултатите ги няма. Тези два отбора стартираха с високо самочувствие, което бе подплатено с представянето миналата година. Много бързо обаче бяха свалени на земята и сега тепърва ще се отърсват от шока, който преживяха. Лудогорец и Литекс трябва да са разбрали, че и другите тимове играят футбол и ще се борят да ги победят, а не рядко и ще го правят. На първо време двата тима трябва да вкарат гол.

В Левски ситуацията е малко по-различна, но и там 11-то място е шокиращо, въпреки че е по-малко изненадващо на база събитията от последните години.

Едно е ясно, след трудния старт нещата ще се нормализират. Нивата е прекалено дълга и поне четири от шестте тима, намиращи се в долната половина на таблицата, ще влязат в първата шестица. Не само това. Някои от тях ще са основни претенденти за титлата.

Стартът е важен, но финалът е още по-важен.