И тази пауза в А група не беше скучна. Сякаш се върнахме в някои от отминалите в предишните години летни месеци, когато се правеха догадки за съдбата на клубовете, тотално изстискани от измъчващата ги икономическа криза.

"Лиценз" се превърна в най-мразената дума в българския футбол. От 16 елитните ни тимове бяха намалени до 10. А сагата с Литекс добави ново измерение към все по-стъмняващата се перспектива за развитие в положителна посока.

В очакване сме на становището от КАС за съдбата на "оранжевите" – и всичко това само четири дни преди старта на пролетния дял от шампионата, който в средата на декември обещаваше да е със заплетен минимум троен възел за първото място.

Случайно или не, покрай разразилата се буря по оста Ловеч – БФС, път си проправи идея за сформиране на изцяло нова и чиста "Висша лига". Която да приюти изхвърлените в аматьорския футбол ЦСКА и Локомотив София, в която отново да фигурира Литекс и да няма клубове с ограничени финансови възможности. Реформа, нечувана и невиждана за България. Много по-смела от тази от есента на 2000 година, когато беше въведена "Висша професионална футболна лига" с 14 участника.

Какъв обаче би бил смисълът на подобна елитна структура в България? Истина е, че мачовете ще бъдат много по-интересни. Но колко траен би бил подобен проект? И как ще се отрази на останалите дивизии, които ще бъдат обособени при евентуално създаване на нова Висша лига? И, не на последно място, каква възвръщаемост би имал всеки един клуб, участващ в групата на богатите, на избраните и на откъснатите от финансовите проблеми отбори?

Внасянето на банкова гаранция преди сезона е само първата стъпка. Най-важната обаче е в намирането на стабилни партньори. Или спонсори на Висшата ни лига. Които да осигурят на клубовете солиден награден фонд, който да е сериозно подкрепен и от парите от тв права.

Да има достатъчно строг контрол върху разпределението на средствата, да не се пренебрегват школите, да се доизградят инфраструктурите и да се привлекат достатъчно зрители. На никого няма да му хареса Висша лига пред празни трибуни.

Но не ни харесва и осиротяването на сегашната А група. Вярно, то може да се окаже и за добро. Представете си само вариантът с Литекс и ЦСКА във втория ни ешелон от идния сезон. Гаранция за по-сериозен интерес към Б група, за повече хора по стадионите и истински шампионски сблъсъци между "червени" и "оранжеви".

Само по себе си това може да се окаже неочаквана и позитивна реформа за България. Промяната, която да спре пропадането на нивото на футбола. А впоследствие, като нейно естествено продължение, може да си направим Висша лига с мощна маркетингова стратегия, която да тегли нагоре всички останали групи. И която да ни накара да си спомним, че някога, не чак толкова отдавна, елитният футбол бе запазена територия не само за големите, не само за Левски, Лудогорец, Славия, Берое, пловдивските Ботев и Локо, Литекс, ЦСКА и Локомотив София.

Своето място имаха и Черноморец Бургас, Ботев Враца, Сливен, Етър, Светкавица, Академик София, Спортист Своге, Пирин Гоце Делчев, Любимец, Видима-Раковски, Миньор, Рилски спортист, Беласица, Марица, Вихрен, Калиакра, Спартак Плевен, Добруджа, Спартак Варна, Родопа, Марек и Хасково.

Общото между всички изброени е, че извървяха бързо пътя от елита до фалита и пълната аматьорщина. И дори сега да бъде създадена Висша лига, те няма да имат готовност да изпълнят дори половината от критериите. Затова нека не очакваме чудо, за да не се окаже, че пак е само за три дни.

Нека първо видим как ще завърши този сезон, с девет или с десет отбора ще бъде и дали след края му пак няма да бъдат заложени "лицензни бомби". Дано да е отправна точка за по-силни следващи шампионати, без значение дали ще са обединени под претенциозно име или отново ще са под шапката на А група.