Последните десетина дни в българският футбол се случват интересни неща. Всъщност „интересни“ е меко казано. Някой дали въобще осъзнава ли какво става глобално в родния футбол?

„Червените“ фенове са се съсредоточили около оцеляването на клуба, „сините“ чакаха Батков да се махне и хвърляха по едно око и ухо към „Борисовата градина“. Феновете на Локомотив София сигурно вече осъзнаха, че няма да ходят по мачове в елита. Запалянковците на Литекс до скоро се питаха ще го има ли техния клуб на небосклона, а може би още се питат. Истината е, че глобално погледнато лято 2015 ще остане в историята като лятото на катаклизмите. Тук вече не говорим за един клуб, а на няколко и то със солидна история.

Ситуацията в ЦСКА продължава да бъде най-неясна, въпреки изявленията последните дни. 1, 2, 3.... колко клуба с това име ще се появят? В новата ситуация ще се наложи ли някакво припознаване? Ще има ли разцепление на „червената“ общност? Гриша Ганчев, Васил Божков, Юлиан Инджов, Христо Янев, Светослав Тодоров, Пламен Марков, Стойчо Младенов, Любослав Пенев, Тодор Янчев... и още, и още... Имена, които се въртят в публичното пространство. Списъкът ще набъбва докато всичко не се изясни.

Левски? След 17 години Тодор Батков вече не е част от „синия“ клуб. Ръководителите са нови, но въпросите остават. Кой стои за триумвирата, който получи акциите на Батков? Сигурно официално никога няма да стане ясно, но неофициалните информации извират една след друга. Бюджет, пари, нови футболисти, цели! Все думи свързани Левски.

Локомотив София? Изчезва ли този клуб след Николай Гигов. Каква ще е съдбата му? Ситуацията около столичните железничари остана в сянката на ЦСКА, а и дори на Левски. При други обстоятелства сигурно съдбата на отбора щеше да е далеч по-сериозно дискутирана. Локомотив трябва да започне от В група, но дали въобще ще стартира от там и ще има ли нови собственици, ако Николай Гигов спази заканата си и се откаже от футбола? Въпроси, много въпроси.

Литекс? Реално в Ловеч на този етап няма проблеми. Поне видими. Какво обаче ще е бъдещето, ако Гриша Ганчев окончателно се изнесе от града на люляците и акостира на „Българска армия“. Този сезон Литекс има необходимия потенциал да играе основна роля, но дали няма да е последен... Само бъдещето ще покаже, но феновете в Ловеч имат основание за притеснение.

А междувременно българския футбол направи рекорден трансфер. Кайсара бе продаден от А група в Бундеслигата за 6 млн. евро. На това му се вика контраст.