В разгара на подготвителния период сме и това е моментът, в който феновете най-много обичат да чешат езиците си с това, което се случва в любимите им отбори. Теми – колкото искаш. Нови попълнения, напускащи, контузени, контроли.... Мнения в спектъра от „този за нищо не става” до „новият е невероятен” или от „нищо не играем” до „с тази игра през пролетта няма кой да ни спре”. И всичко това след 90 минути зверене в монитора на компютъра.

Има обаче едно голямо НО! Това, което се случва по време на контролите, не трябва да бъде на 100 % определящо за това, което да очакваме от отборите през втория полусезон. И няма кой знае каква нужда феновете да пустосват или да хвърлят шапки в небесата. Защото сега е моментът за експерименти.

Нормално и логично е те да са най-много в Ботев Пловдив. От тима си тръгнаха шестима, толкова и привлече Мъри Стоилов. 90 % от тях са чужденци, така че е необходимо време за адаптация. Отделно Ботев ще пробва да смени схемата на игра, което пък е предпоставка за напасване от страна и на старите играчи. Така, че нека не отписваме „канарчетата” след няколко проверки, в които не са успели да победят.

Горе-долу сходна е ситуацията в Левски и ЦСКА. И двата тима имат да решават проблеми от есента. „Сините” явно ще правят трансформации на две ключови позиции – централните бранители и централния нападател. А за да тръгнат нещата, е нужно време. Стойчо Младенов също все още търси своя щурмовак, а и ще трябва да го сработва с останалите. Така че и те се нуждаят от време.

В Литекс също взеха доста нови, но половината от тях познават обстановката в клуба и поне не се нуждаят от адаптация. Златомир Загорчич запази състава си и сега само надгражда, затова не бива да се учудваме от добрите резултати на „оранжевите” в проверките.

Най-стиковани изглеждат в Лудогорец, където трябва да вкарват в основния състав единствено младока Луму. При шампионите обаче изглежда най-напечено, защото стартират първи вторият дял на шампионата, а и мачовете с Лацио вече се виждат на хоризонта. Затова и там се правят най-малко експерименти.

Така че, нека не си правим генерални изводи от това, което става по терените в Кипър, Турция и Испания. Всеки може да си направи такива, когато види любимия си тим на живо – на стадиона. А не от монитора на компютъра.