Българският шампионат осиротя. А група се раздели с още един от отборите, който оформяше облика ѝ в последните 20 години и пролетният полусезон се очертава да е доста постен откъм интрига след изхвърлянето на Литекс. 

И докато "оранжевите" предизвикваха симпатиите на цялата неутрална футболна общественост с играта си и с факта, че се бореха докрай на терена, поведението на ръководните им фактори напоследък няма как да събуди отново такава емоция. 

Да, изхвърлянето на отбора от А група е удар и по самия клуб, и по самата дивизия. Но когато сам си нарушил правилата, нямаш право да търсиш под вола теле. Най-мъжката постъпка от страна на ловешкия отбор щеше да е да понесе удара и да търси начин да отвърне - чрез съд, чрез жалба в Лозана, каквото там още повеляват законите. 

Но не. От там решиха да търсят провокацията, заговора, конспирацията. Точно това си личи от обяснението на ръководните органи от Ловеч, които съзряха дългата ръка на Левски в изхвърлянето си. 

Не ме разбирайте погрешно, не искам да адвокатствам на "сините". Най-малкото, те си имат известен адвокат с дългогодишна практика в управлението и той може сам да се погрижи за това. Но след като си казал "А", трябва да кажеш и "Б". 

След като Стойчо Стоилов твърди, че има политическа поръчка срещу отбора му "от страна на собственика на Левски", нека да продължи, а не да спира до тук. Нека да каже как е стигнал до този извод и какви са му доказателствата. Нека ги предложи. Иначе това ще изглеждат като приказки на вятъра, хвърлени само, за да се търси оправдание. 

Нека всички разберем какъв е този Макиавели зад гърба на "сините", който успява да направи така, че изведнъж с дългата си задкулисна ръка да накара Трифон Попов или който и да е бил отговорен, да изкара Литекс от терена. 

И после същият този е натиснал БФС да спази буквата на закона си... А впрочем от кога спазването на буквата на закона всъщност е престъпление и задкулисно влияние? Не е лошо и на този въпрос да се отговори. 

Защото колкото и да търсят конспирации в Ловеч, факт е, че изхвърлянето им от А група е точно заради този акт, който те сами си причиниха - да напуснат терена в София. От там нататък наказанието им е записано в правилниците и мърдане напред-назад няма. Защото те или се спазват, или не. А ако разпоредбите се потъпкват, следва и съответната санкция. Толкоз!

Да, Литекс ще липсва на всички, които се интересуват от български футбол. Но просто реакцията на тима не трябваше да е такава - да се хвърлят обвинения на посоки. На всички е ясно, а и "оранжевите" сами са си признавали, че мачовете им с Левски винаги са по-специални за тях. А дали за "сините" са чак такова съперничество, че да намерят начин да впрегнат цялата държава, барабар с БФС, за изхвърлянето им? На този въпрос, мисля си, отговорът е ясен... 

Затова нека оставим теориите на конспирацията за лековерните, които още вярват в илюминати и рептили и да се вслушаме в здравия разум. А той в случая е правилникът на БФС. Да, загубата на Литекс е тежка, но каквото сам си направиш, често друг и да иска, не може да ти го стори. В случая тази поговорка важи с огромна сила, а "заговорът" изглежда като тактика за замазване на очите.