От началото на сезона върху Красимир Балъков се изля доста помия. Бил слаб треньор, навсякъде се бил провалял, никъде не се бил доказал. Стигна се дотам, че още след втория кръг на много места заложиха главата му на дръвника. Никой не даде необходимите 100 дни на легендарният халф на България. За разлика от други негови колеги водили Литекс.

Да, в началото на първенството резултатите на Литекс не бяха добри. Отпадане от Лига Европа и две загуби на старта в А група. Същото не може да се каже за играта на ловчанлии. Литекс надигра тотално Дьошгьор и само късметът и моментната наивност на някои футболисти доведоха до отпадането от унгарците. Същото може да се каже и за мача с ЦСКА в началото на първенството – късметлийски гол с рикошет на „червените” отвори залпа от нападки срещу Бала.

Веднага започнаха сравненията с друга икона на българския футбол минал през Ловеч – Христо Стоичков. При Камата отборът играел красиво и атакуващо, налагали се млади футболисти. Само да припомним, че и при Стоичков Литекс тръгна доста тежко, а и две години бе абониран за петото място. Което остави „оранжевите” извън Европа в два поредни сезона – абсолютен прецедент за тима от Ловеч.

Що се отнася за младите, нека да изчакаме. В последния мач от първенството Литекс игра с може би най-младия си отбор в историята. Само за справка – след 30-та минута на терена бяха 18-годишният Пламен Гълъбов, 19-годишните Никола Колев и Милчо Ангелов, 20-годишният Кристиян Малинов, с година по-големите Антон Недялков и Петрус Бумал, 22-годишните Илия Миланов и Армандо Ваюши и с година по-големите Страхил Попов и Уилмар Джордан. Единствено вратарят Винисиус и Данило Асприля надхвърлят 25-те. Така, че аргументът че Балъков не обича младите футболисти явно не върви.

Всъщност може би именно магичният халф е правилният треньор за Литекс. Защото философията му съвпада с тази на клуба – да се отглеждат млади таланти. А какво по-хубаво за тях от това да попиват от германския професионализъм на Балъков. И да бъдат готови когато трябва да тръгнат по пътя на Георги Миланов, Симеон Славчев и Николай Бодуров.

Що се отнася до резултатите – пилците се броят наесен. Разбирай в края на първенството. А дотогава – търпение! Каквото логично поиска Бала в началото на сезона.