Няма го ЦСКА, няма го Локо Сф, вече го няма и Литекс. „А“ група осиротя, останаха 9 отбора. Носителите на общо 39 шампионски титли са извън елита. Кой в „Б“ група, кой във „В“, кой в четвърта дивизия.

Невероятно, но факт! Допреди година не сме си и помисляли, че това е възможно да се случи. Знаехме за финансовите проблеми на клубовете, но знаехме и как действат в БФС и комисиите. А как действаха? Компромисно, през вратички. То затова членовете и алинеите са написани толкова мъгляво и неясно. За да позволяват тълкуване.

А сега? Георги Камишев пробва да тълкува в стар стил правилника и да опита да спаси Литекс, но го пернаха през устата.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


Какво му стана изведнъж на БФС, та се превърна в толкова строг и стриктен? Логиката ни навежда единствено на заплаха отгоре. От високите етажи на европейския и световен футбол. От УЕФА и ФИФА, които също са нагазили в л....та до шия. Нещо от сорта на: Спрете с компромисите, защото лицензът ви се клати. Да, лицензът на БФС, респективно на целия ни футбол.

БФС се сепна и изведнъж стана принципен. До болка принципен.

Следвайки новата логика на поведение, трябва да предупредим: Ще има и други!

Кои са най-застрашени? Именно най-силните. Левски е наказан заради публиката си за 3 мача – два без сектор Б, един изобщо без публика. Някой потенциален нов инцидент и...БФС вече прокара пътеката за други грандове към долните дивизии.

Двата пловдивски тима Ботев и Локомотив са следващите в списъка с горещи фенове. За последно Ботев бе глобен сурово за расизъм. Предупреждението е налице.

Лудогорец? Тук заплахата е от по-различен характер, от типа „Литекс“. Кирил Домусчиев вече предупреди, че ще извади отбора, ако по неговите критерии продължат да толерират Левски. И трябва да му повярваме, че ще го стори, точно както го направи Гриша Ганчев – емоционално и без мисъл за последствията.

Всички останали от орязаната безпрецедентно „А“ група са функция от нестабилното си финансово състояние, на футбола ни като цяло и на държавата. Никой не е застрахован от рязко попадане на другия бряг, на скоростно пропадане.

Доскоро се шегувах, че в близко бъдеще всички грандове и клубове-авторитети ще се съберат заедно в един момент. И ще формират новата Единна аматьорска група.

След случая „Литекс“ вече не мисля, че това е шега. Просто чакаме да видим кой ще е следващият.