Литекс и Лудогорец не излъчиха победител в голямото дерби на 19-ия кръг в А група. В Ловеч двата тима завършиха наравно 1:1 и така Лудогорец не успя да се възползва от грешната стъпка на Левски, за да дръпне пред него с две точки. 

Марселиньо откри резултата в 53-та минута за разградчани с гол от пряк свободен удар след рикошет в тялото на Страхил Попов. Капитанът на ловчанлии обаче се реваншира по великолепен начин, след като изравни в 69-та минута с може би най-красивия гол в А група досега. Йордан Минев от гостите беше изгонен в края, но това не помогна за повече попадения. 

Мачът започна с активни действия и пред двете врати, като високото темпо се задържа през цялото първо полувреме. Играчите обаче се стремяха да са пределно концентрирани и да не допускат положения пред вратите си. 

Иначе гостите опитаха да стигнат до дузпа още в първата минута, когато Марселиньо проби в наказателното поле и падна, но реферът Ивайло Стоянов не даде нищо. Като цяло гостите бяха много по-активни в началото, но това не успя да се материализира в преднина за тях. 

На всичкото отгоре те можеха и да изостават в 15-та минута, когато Йордан Минев допусна аматьорска грешка в собствената си половина и това позволи на Бьорн Йонсен да се откъсне и да намери Хенри Рохас, но неговият удар беше избит в корнер.

Тези атаки бяха доста епизодични за домакините. Играчите на Лудогорец се бяха погрижили да неутрализират звездата им Данило Асприля, който пробваше да прави типичните си пробиви, но беше спиран постоянно от Натанаел и не можа да блесне през цялата първа част. 

Затова и по-чистите положения бяха за гостите. Първото 100-процентово за тях дойде в 25-та минута. Тогава Лукас Саша с превъзходен извеждащ пас от центъра намери Клаудиу Кешеру зад защитата. Румънецът стреля силно, но Винисиус изби. 

Разградчани продължиха да имат по-чистите положения. В 30-та минута отново след бърза контра зад защитата беше изведен този път Вандерсон, но неговият изстрел мина на сантиметри встрани от вратата. 

Гостите обаче не спираха да атакуват, макар че нямаха толкова чисти положения. В 33-та минута обаче направиха пропуска на мача. Тогава още една бърза атака на Вандерсон завърши с подаване във вратарското поле към Джонатан Кафу, но бразилецът с феноменален пропуск от 4-5 метра запази статуквото. 

Последваха още няколко интересни ситуации до почивката, но те завършваха преди завършващия пас или пък ударите бяха крайно неточни. Това се отнася най-вече за ситуациите, открили се пред Лукас Саша и Вандерсон за гостите, както и за Асприля и Йонсен за домакините. 

В крайна сметка почивката дойде без двата тима да успеят да си вкарат голове и оставиха развръзката за след това. А бърза такава можеше да има още секунди след подновяването на играта, когато при един удар на Асприля домакините искаха дузпа за игра с ръка на Натанаел, но бразилецът в последния момент дръпна ръката си и реферът не даде нищо. 

Като цяло по-активната игра на Лудогорец продължи и логично се стигна до преднина за този тим, макар и с голяма доза късмет. В 53-та минута Марселиньо стреля от пряк свободен удар, топката рикошира в тялото на Страхил Попов и излъга вратаря Винисиус, за да се оплете в мрежата му за 1:0. 

Домакините се поактивизираха след този развой, но това не им помогна особено много в тези минути. Разградчани имаха още два шанса чрез Кешеру, но румънецът не успя да уцели вратата първо от добра атака, а после от пряк свободен удар. 

Постепенно Лудогорец успокои темпото и въпреки че имаше няколко хубави контри на Литекс, завършили с центрирания на Кирил Десподов и Бьорн Йонсен, в крайна сметка Козмин Моци и компания се справиха с трудностите. 

И точно когато изглеждаше, че няма как да падне гол за ловчанлии, точно такъв беше реализиран. В 69-та минута след центриране от пряк свободен удар на Арсенио Нунеш отдясно Страхил Попов беше на близката греда и с пета прати топката под гредата с феноменален гол - 1:1. 

Това попадение изостри двубоя, а на терена стана още по-интересно в 77-та минута. Тогава Йордан Минев си изкара втори жълт картон за нарушение около центъра срещу Кирил Десподов и заслужено беше изгонен. 

Ловчанлии очаквано вдигнаха оборотите, като в основата на повечето заплахи беше младият Кирил Десподов. Това обаче не се отрази в стопроцентови положения пред Владо Стоянов, въпреки че имаше индикации за такива атаки. 

В крайна сметка обаче повече попадения до края на мача не паднаха, въпреки че домакините бяха малко по-активни. Така двата тима се задоволиха с по точка, която запази статуквото на челото на класирането такова, каквото беше и преди кръга. 

Това означава, че Лудогорец е лидер с 35 точки, колкото има и Левски. Литекс засега е трети с 33, но може в тази битка да се намеси Берое, чийто мач от кръга с Монтана предстои. 

Литекс: Винисиус Баривиейра, Антон Недялков, Рафаел Перес, Страхил Попов, Петрос Бумал, Елтон Дос Рейс, Хенри Делгадо, Кристиан Малинов, Арсенио Нунеш, Данило Асприля, Бьорн Маарс Йонсен;

Резерви: Евгени Александров, Стойчо Атанасов, Румен Руменов, Красимир Станоев, Диого Виана, Георги Минчев, Кирил Десподов;

Лудогорец: Владислав Стоянов, Козмин Моци, Венцислав Керчев, Йордан Минев, Светослав Дяков, Вандерсон, Лукас Саша, Натанаел, Джонатан Кафу, Клаудиу Кешеру, Марселиньо;

Резерви: Милан Борян, Витиня, Георги Терзиев, Абел Анисе, Андрей Препелица, Джоди Лукоки, Михаил Александров.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS