Отборът на Черно море постигна нова победа над Левски през сезона. В мач от 15-ия кръг на Първа лига, „моряците“ се наложиха с 1:0 на своя „Тича“ и се завърнаха в Топ 6 на шампионата, докато „сините“ отстъпиха втората позиция на ЦСКА. Това бе трето поражение за тима на Славиша Стоянович в първенството.

Единствения гол в срещата бе дело на Жоржиньо през първото полувреме, а в антигерой за гостите от София се превърна Жерсон Кабрал, който в рамките на само 80 секунди си изкара два жълти картона и остави своите с човек по-малко на терена.

Мачът на „Тича“ започна равностойно, като в първият четвърт част никой от двата тима не предприемаше рискове. Все пак, като че ли домакините бяха тези, които гледаха по-сериозно към вратата на своя противник. Аристоте Ндонгала и Васил Панайотов пробваха да обстрелват вратата на Мартин Полачек, но без особен успех.

В 18-ата минута дойде и първият реален шанс за попадение в мача. Луи Нганиони получи по лявото крило и центрира много добре в наказателното поле към Жерсон Кабрал. Холандецът обаче не успя да се пребори за добра позиция и не можа да отправи удар към вратата. Веднага след това последва нов шанс за „сините“, но Станислав Костов също нямаше късмет.

Черно море обаче дочака своя миг в 22-ата минута. Домакините се възползваха по отличен начин от кошмарна грешка при изнасянето на топката от страна на Левски. Мартин Полачек пробва да намери Давид Яблонски след пас с ръка, но бранителят не се ориентира много добре и позволи на Мехди Фенуш да пресече подаването. Той напредна леко и пусна топката към Жоржиньо в пеналта, който необезпокояван от никого, овладя топката и я насочи в мрежата на гостите.

В 31-ата минута домакините бяха много близо до отбелязването на втори гол след красива атака. Голмайсторът Жоржиньо се понесе по дясното крило и центрира много добре към Ндонгала, който стреля от въздуха, но в тялото на Нуно Рейш.

В продължението на първата част Левски имаше шанс да изравни. Мариани изпълни един пряк свободен удар, центрирайки към Хали Тиам на далечната греда, но полузащитникът на „сините“ не успя да стреля от трудна позиция.

 

 

През втората част Левски направи всичко възможно да стигне поне до точката, но в крайна сметка домакините удържаха минималната си преднина.

Въпреки силните начални минути на второто полувреме, възпитаниците на Славиша Стоянович трудно стигаха до чисти голови ситуации. Отбраната на домакините действа компактно и не допускаше опасности пред своя страж Благой Макенджиев.

В 67-ата минута „сините“ стигнаха до пряк свободан удар пред вратата на домакините. Жерсон Кабрал се опита да хитрува и да изпълни преди сигнала на Николай Йорданов. Реферът обаче му показа жълт картон. Само секунди по-кънсо, отново Кабрал бе в центъра на събитията. Този път той се опита да си изпроси дузпа с явна симулация,  а опитният Йорданов не се подведе и му показа втори жълт картон.

Странно или не, след като остана с човек по-малко на терена, отборът на Левски заигра по-солидно. В 76-ата минута столичани стигнаха до първия си точен удар в очертанията на вратата. Габриел Обертан успя да овладее една трудна топка на аутлинията, върна към Хали Тиам, който от въздуха стреля в десния ъгъл на вратата, но Макенджиев се намеси авторитетно.

До края на срещата резервата Нашименто имаше две възможности, но и неговите удари не сполучиха.

Така Левски записа третата си загуба от началото на сезона и се смъкна до третото място във временното класиране. „Сините“ имат в актива си 34 точки, една по-малко от ЦСКА, който вчера победи Витоша с 3:0.

Черно море пък вече е в Топ 6, след като събра 21 точки и изпревари Локомотив Пловдив.

Ивайло Борисов, Lap.bg
17 снимки

ЧЕРНО МОРЕ – ЛЕВСКИ 1:0

(1:0 Жоржиньо 25')

15 кръг, Първа лига  ♦  Стадион: „Тича“, Варна  ♦  Съдия: Николай Йорданов

Черно море: 88 Благой Макенджиев, 5 Стефан Станчев, 33 Мирослав Енчев, 4 Виктор Генев, 16 Петър Витанов, 21 Георги Илиев, 71 Васил Панайотов, 16 Мартин Костадинов, 11 Жорже Алвес-Жоржиньо, 38 Аристоте Ндонгала, 9 Мехди Фенуш

Треньор: Илиан Илиев

Левски: 1 Мартин Полачек, 2 Луи Нганиони, 28 Давид Яблонски, 19 Милош Цветкович, 14 Хали Тиам, 15 Давиде Мариани, 26 Жерсон Кабрал, 7 Паулиньо, 22 Нуно Рейш, 32 Габриел Обертан, 29 Станислав Костов

Треньор: Славиша Стоянович