Лудогорец на практика е първият финалист за Купата на България. Шампионите спукаха от бой аматьорския Литекс в първия мач от полуфиналите в Разград и направиха ответния сблъсък в Ловеч напълно протоколен. 

Всичко се реши още преди почивката. В 61-та секунда Върджил Мисиджан откри, а после между 26-та и 34-та минути пред вратата на ловчанлии се изви истинска буря и влязоха нови три попадения в нея. Те бяха дело съответно на Густаво Кампаняро, Александър Василев и Жуниор Кишада. 

Наставникът на "орлите" Георги Дерменджиев беше заложил на състав без огромната част от звездите си. Аут заради травми бяха Натанаел Пимента, Владо Стоянов, Светослав Дяков, Сисиньо и Йордан Минев. Марселиньо пък изтърпяваше наказание. На пейката пък започнаха Козмин Моци, Джонатан Кафу, Клаудиу Кешеру и Абел Анисе. 

Така, макар и с играчи, които по-рядко получават шансове за изява, домакините се хвърлиха в бесни атаки от първата минута. И това даде невероятно бърз резултат. След само 61 секунди игра Жоао Пауло открадна една топка в центъра, намери зад защитата непокрития Върджил Мисиджан и той с леко изпълнение над вратаря откри резултата. 

Само минута по-късно холандецът направи пропуска на сезона. Тогава Лукас Саша проби по десния фланг и пусна успоредно на голлинията, където непокрит беше Мисиджан. Той обаче от 2-3 метра направи невероятното и сам срещу голлинията стреля в аут. 

Литекс показа зъби в 11-та минута, когато Руслан Иванов изведе Методи Костов зад защитата, но ударът на нападателя мина на сантиметри встрани от гредата. Така авансът от един гол за домакините се запази. Но пък лудогорци правеха всичко по силите си да го увеличат. 

И това се случи в 26-та минута. Тогава при една продължителна атака Върджил Мисиджан пусна към Густаво Кампаняро пред наказателното поле, той стреля мощно, топката се отклони в крака на Петко Ганев, излъга вратаря и се озова в мрежата за 2:0. 

В тези минути пред вратата на ловчанлии вреше и кипеше, а те бяха толкова объркани, че просто не знаеха къде се намират. И положенията пред вратата им се редуваха едно след друго. В 28-та минута Джоди Лукоки беше изведен сам срещу вратаря, но би в тялото му и пропусна да оформи класиката. 

Но това се случи още в следващата атака. Тогава Вандерсон намери младежкия национал Александър Василев в половината на противника, той напредна и изстреля мощен шут от около 25 метра, който се оплете в далечния ъгъл на вратаря - 3:0. 

Домакините обаче не се спряха до тук. В 34-та минута резултатът вече беше 4:0. Тогава пак след далечен изстрел извън наказателното поле точен беше Жуниор Кишада. Той получи пас от Вандерсон и от границата на пеналтерията препарира стража на Литекс за четвърти път. 

След този гол шампионите логично понамалиха оборотите. Но въпреки това можеха да стигнат и до пети гол още преди почивката. В продължението на първата част последваха три поредни удара към вратата на ловчанлии, но вратарят и защитниците пред него със сетни сили избиха. 

След почивката картината не се промени много. Просто обаче разградчани не се напрягаха много и въпреки това се забавляваха срещу съперника си. И положения пред вратата на гостите никак не липсваха. 

В 48-та минута Лукоки направи още един пропуск, като излезе сам срещу вратаря и стреля толкова неточно, че топката щеше да отиде в тъч. В 55-та минута дойде и редкият шанс за Литекс за гол. Тогава ударът на Искрен Писаров от пряк свободен удар от границата на наказателното поле, но вратарят Даниел Наумов изби. 

Последваха още два шанса за Лудогорец, които Жоао Пауло не успя да превърне в гол. В 56-та минута ударът му от вратарското поле мина на сантиметри от страничната греда, а в 66-та ударът му от 17-18 метра беше избит от вратаря. А тогава топката влизаше под горната греда. 

Бразилецът продължаваше да търси попадението, но така и не го намираше. В 72-та минута той пробва за пореден път, но изстрелът му от средна дистанция отново беше неутрализиран от вратаря. 

Пропуските продължиха да валят едни след друг пред вратата на Литекс. Удари на Вандерсон и Мисиджан четвърт час преди края отново бяха отразени от стража на гостите. До края още няколко пропилени шанса имаше от страна на Мисиджан, Лукас Саша и Жоао Пауло. 

В крайна сметка повече голове не паднаха, но и Лудогорец нямаше нужда от такива, за да е сигурен за финала. Така единствената интрига за разградчани остава да разберат срещу кого ще се изправят в директния спор за трофея на 24 май на Националния стадион "Васил Левски". 

Ето и съставите на двата отбора: 

Лудогорец: Даниел Наумов, Хосе Луис Паломино, Игор Пластун, Вандерсон, Лукас Саша, Густаво Кампаняро, Върджил Мисиджан, Жуниор Кишада, Джоди Лукоки, Александър Василев, Жоао Пауло;

Резерви: Ренан дос Сантос, Преслав Петров, Козмин Моци, Ивайло Климентов, Абел Анисе, Джонатан Кафу, Клаудиу Кешеру;

Литекс: Диян Вълков, Константин Генков, Руслан Иванов, Петко Ганев, Иван Иванов, Искрен Писаров, Александър Кирилов, Веселин Васев, Дилян Димитров, Методи Костов, Атанас Курдов;

Резерви: Венцислав Димитров, Емил Грозев, Денил Селимински, Антоний Балъков, Радослав Бойчев, Виктор Мицаков, Преслав Антонов.