Четвърти отбор от Първа лига се прости с участието си в турнира за Купата на България още на старта си. Новакът Витоша Бистрица последва нерадостната съдба на Черно море, Верея и Пирин, след като преклони глава в Ловеч на Литекс. 

"Оранжевите" надделяха с 1:0 в мач, в който категорично заслужаваха победата. Единственото попадение за тях падна в средата на втората част от дузпа, която породи множество дискусии на терена. От нея точен беше Ивайло Раденцов. 

Четири победи на Давид над Голиат за Купата на България

Този мач започна с натиск на младите момчета от Литекс. Само за първия четвърт час те имаха три страхотни възможности да открият, но първо Христо Кирев стреля в тялото на вратаря в 4-та минута, после в 8-та Тонислав Йорданов прати топката над вратата, а в 15-та и опитният Искрен Писаров не намери целта. 

В 19-та минута дойдоха и първите претенции за дузпа на "оранжевите". Тогава те претендираха за игра с ръка на защитник на Витоша в наказателното му поле при едно центриране от корнер, но реферът Георги Гинчев не даде нищо. 

В 25-та минута дойде и най-чистото положение за Литекс. Тогава Тонислав Йорданов се озова на стрелкова позиция пред наказателното поле и с хубав фалцов удар опита да преодолее вратаря, но Християн Василев великолепно изби с една ръка в корнер. 

След това темпото спадна драстично, а гостите от Бистрица можеха да поведат в 45-та минута. Тогава Китан Василев си изработи хубава ситуация и се озова на стрелкова позиция пред наказателното поле, но ударът му мина на сантиметри от лявата греда. 

След подновяването на играта двубоят стана доста позиционен и битката преобладаваше. Отново Витоша имаше страхотен шанс да поведе в 56-та минута, когато Даниел Кутев беше изведен сам срещу вратаря на домакините, но прати топката на сантиметри в аут. 

Малко след това дойдоха и моментите, които решиха двубоя. Първо в 64-та минута Искрен Писаров финтира защитник на гостите в наказателното поле и след леко съприкосновение в коляното му, се свлече на земята. Реферът обаче не даде дузпа. Това стори три минути по-късно. 

В 67-та минута Тонислав Йорданов се пльосна на земята след единоборство с Йордан Върбанов и съдията побърза да посочи бялата точка, въпреки протестите на гостите. От 11-те метра Ивайло Раденцов нямаше проблем да открие резултата. 

Това се оказа и единственото попадение в двубоя, а до края му гостите така и не успяха да намерят правилния път към противниковата врата. Контрите на Литекс пък бяха беззъби и в крайна сметка повече попадения нямаше. 

Така домакините станаха четвъртият отбор от по-ниското ниво в родния футбол, който елиминира съперник от елита и е на осминафинал. Преди това същото сториха Монтана, Локомотив София и Ботев Враца.