Една от големите звезди на българския футбол Димитър Бербатов разкри в специално интервю за предаването на DIEMA SPORT – „Домът на футбола“, че е чупил от яд у дома си, когато не е успявал да постигне дадена цел. Той сподели, че това остава скрито за хората, но емоциите у него са бушували в годините назад.

Бербо представи своята автобиографична книга, в която описва живота си и всички перипетии, които са се изправяли на пътя му и които са го формирали като личност.

„Според мен да представя книгата си така (без специална церемония – бел.ред.) е най-нормалният начин. Тя е за феновете. Хората дойдоха с желание и никой не ги е канил да присъстват там. Исках да им кажа, че съм един от тях и съм тръгнал като тях. Нека прочетат книгата, ще им хареса. Това бе основната ни цел. Първата ни мисъл бе така да представим книгата и така трябваше да стане“, започна Бербатов.

„Конкуренция винаги е имало живота ми и тя е била полезна. Книгите ни излизат в един момент. Всеки може да прецени кое да прочете, едната или другата, или двете. Хубаво е да има конкуренция“, отговори Бербатов на питане във връзка с това, че е презентирал биографията си в една седмица с Христо Стоичков.

„В някаква степен аз съм си същият, но когато се разкривам в книга, седиш и пишеш, повече те предразполага. По-готино е. Все едно пишеш писмо за феновете и така им казваш, че това си ти“.

„Голямата ми дъщеря вече чете книгата. Тя трябва да види баща си. Тя ме познава в една светлина, хубаво е да ме види в друга. Говорим си, коментираме. Аз възприемам голямата ми дъщеря като голям човек. Тяхното поколение се развива по-бързо от мен. Дано разберат през какво съм минал. Дано съм пример откъде съм тръгнал и докъде съм стигнал“.

„Не само немотията може да те мотивира за върха. Има момчетата от заможни семейства, стигнали далеч. Може би това с немотията и върха придава драматизъм на историите, ще се продава повече по вестниците. Аз съм минал през това. И момчета около мен са били така, светът обаче се променя. Ако си треньор, трябва да си психолог, трябва да може да говориш с футболисти, да влезеш в психиката им, да можеш да ги манипулираш. Трябва да може да комуникираш. Радвам се, когато виждам млади, които искат да се развиват. Не е достатъчно, когато да играеш и тренираш, трябва да искаш да стигнеш по-далеч. За да искаш да стигнеш световно ниво, трябва да се стремиш към чужбина. За съжаление, е така, иска ми се да сме Англия, но не сме. Искаше ми се и ЦСКА да е Манчестър Юнайтед и аз цял живот да си бъда там. Нужно е да се бориш със себе си да искаш да се развиваш. Като се прибереш да чупиш от злоба, че не си постигнал нещо. Хората може да не го виждат, но аз съм го правил“, разкри Бербатов.

„Проблемът е, че искаш да си навсякъде. Това те разпиляваш. Има хора добри в много неща, но аз все още не съм успял. Трябва да съм подготвен. Сигурно никога няма да си на 100 процента готов за всичко. Искам да се занимавам във футбола. Млад съм, имам опции пред себе си. Искам обаче да съм подготвен, когато реша да поема по даден път. Аз се доказвам само на себе си“, завърши Димитър Бербатов за бъдещите си планове.

Да останеш извън големия мач: Бербо за финала на ШЛ от 2009-а

Мислил ли е Бербо да сложи край в родния шампионат?