Отборът на Литекс се наложи по класически начин с 3:0 над молдовския Верис в мача-реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа и се класира за следващата фаза, след като първата среща завърши при 0:0. Пред очите на президента на клуба Гриша Ганчев момчетата на Красимир Балъков не допуснаха грешна стъпка при старта на кампанията във втория по престиж турнир на Стария континент и с голове на Джаксън Менди и Уилмар Джордан, който се разписа на два пъти, „оранжевите“ вече гледат смело към следващия си противник – Дьошгьор.

РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Припомняме, че реваншът между ловчанлии и молдовци трябваше да се играе вчера, но поройният дъжд, който се изля над Ловеч, направи провеждането на срещата на Градския стадион в града на люляците невъзможно. Затова в любезен домакин на двубоя се превърна в Националният стадион „Васил Левски“.

Срещата започна в малко по-спокойно темпо, като в началните минути липсваха опасни атаки и пред двете врати. Литекс все пак получи фаул от изгодна позиция в 3-ата минута, а Петър Златинов центрира от ляво, но стражът на молдовците изчисти. Две минути по-късно при корнер на Верис от ляво на вратата на Илко Пиргов футболист на гостите игра с топката, но тя бе изчистена. Последваха минути, в които играта продължи да се развива спокойно, а в 22-ата минута Данил Асприля подаде към Омар Косоко, но той от доста добра позиция не успя да нацели добре топката с глава и я пари в аут.

Минута по-късно страстите на терена се разгорещиха, като Джаксън Менди опита да отнеме по агресивно топката в средата на терена, а това ядоса Думитру Бакал, който реагира остро, а това му коства и жълт картон, който бе първи в мача. Това положение, в което играчите на двата състава се спречкаха на терена явно наля масло в огъня и даде резултат, като в 27-ата минута ловчанлии излязоха напред в резултата. Хубаво центриране на Петър Златинов от дясно на вратата на Верис бе завършено по великолепен начин с глава от Джаксън Менди, който скочи най-високо и се разписа за 1:0.

В 31-ата минута Думитру Бакал получи втори жълт карон, след като при едно единоборство удари с лакът Васил Божиков.

След почивката наставникът на гостите Лилиан Пупеско извърши своите смени, търсейки обрат. Смените като че ли дадоха ефект, като в 59-ата минута центриране на Николае Йосан бе засечено с глава от влезлия като резерва Николае Милинчеану, а ударът му нацели гредата.

Това положение оживи редиците на молдовците, но техните надежди бързо бяха попарени.

В ответната по-сериозна атака за домакините от Литекс Страхил Попов напредна от дясно, центрира остро в наказателното поле на Гайдучевич, а Уилмар Джордан бе заел много добра позиция и засече за 2:0. Нападателят на „оранжевите“ не спря до тук, като в 74-ата минута след хубав пас в коридор на Румен Руменов с премерен удар той покачи на 3:0.

4 минути преди края Илко Пиргов излезе доста необмислено да чисти една топка, като я върна право на крака на Андрей Буньеац, който стреля, но за щастие в аут.

Стартови състави:

Литекс: Илко Пиргов, Страхил Попов, Николай Бодуров, Джаксън Менди, Васил Божиков, Никола Колев, Петър Златинов, Данило Асприля, Омар Косоко, Армандо Ваюши, Уилмар Джордан

Верис: Артиом Гайдучевич, Сергио Кожокари, Александр Кучеренко, Адриан Кашкавал, Петру Раку, Владимир Богданович, Еужен Засавич, Димитру Бакал, Николае Йосан, Сергиу Мокану, Виорел Фрундза