Литекс спечели първото пролетно дерби в А група, с 1:0 срещу шампиона Лудогорец.

Мачът на Градския стадион се раздели на по-силно първо полувреме за гостите, и отлично второ за домакините. Много емоции, глупави жълти и червени картони, непристойни постъпки и травми оказаха своето влияние върху двубоя.

Козмин Моци бе изгонен рано-рано, а през второто полувреме Кристиан Малинов изравни броя на играчите.

Сега Лудогорец може да изостане доста от лидера ЦСКА, при успех на "армейците" срещу Локо София, докато Литекс излезе трети в А група.

"Оранжевите" нямаха успех срещу разградчани от 2011-та година, а последният шампионатен мач в Ловеч завърши 0:0. Сега нещата също отиваха натам, но Данило Асприля се оказа герой за своите, и реализира победното попадение.

Промяна в последния момент се наложи в състава на Лудогорец, след като Върджил Мисиджан получи контузия. Той бе заменен в стартовите 11 от Вандерсон, а групата попълни Абел Анисе.

Само девет минути след началото на мача, Георги Дерменджиев трябваше да направи още една промяна, заради контузия на Вандерсон. Влезлият на пожар от старта Вандерсон бе заменен от досегашния титуляр на поста Дани Абало.

Първите 15-тина минути на двубоя бяха доста спокойни, без никой да покаже намерение да вземе инициативата. Чак в 20-та минута, макар и благодарение на грешка в защитата на Литекс, Ешпиньо се озова на добра позиция, но Винисиус реагира по най-правилният начин. В 23-та минута фрапантен пропуск направи Козмин Моци, който бе оставен непокрит на далечната греда при един корнер, но от непосредствена близост стреля над напречната греда.

Мачът навлезе дълбоко в коловозите на посредствеността, преди в 37-та минута пак Моци да се озове в центъра на всичко интересно.

Румънецът си изпроси два жълти картона в рамките на две минути, вторият от които при спряна игра, след като шутира топката след сигнала на рефера! Моци реагира много бурно, показа неприлични жестове, а на излизане от терена изрита бутилките край него.

Това се оказа и най-интересното от първото полувреме, в което Лудогорец имаше две голови положения, а Литекс така и не застраши сериозно Владо Стоянов.

През второто полувреме Литекс сериозно пое инициативата в двубоя, и почти не даваше възможности на Лудогорец.

Данило Асприля бе особено деен, като използваше скоростта си за много рейдове по десния фланг. В 50-та минута той центрира отдясно, по трева, Милчо Ангелов не успя да засече, преди топката да бъде изчистена. Ново негово центриране, от корнер в 57-та минута, доведе до друга опасност - Стоянов увисна, Божиков свали топката, но Попов не успя да я насочи във вратата.

Две последователни възможности имаше пред Литекс в 63-та минута, като първо никой не успя да засече центрирането на Асприля отдясно, а след това Недялков отправи добър от дъгата, Стоянов изпусна първо топката, но после не се стигна до непосредствена опасност.

Шокиращи картони получиха Кристиан Малинов и Васил Божиков в минутите след 70-та. За Малинов бе втори, и младокът бе изгонен, изравнявайки бройката футболисти на терена. Божиков пък бе на терена без предпазни кори, и отиде да ги сложи без разрешение на арбитъра, заради което бе логично санкциониран.

"Оранжевите" пуснаха в игра и двете си нови попълнения - Бьорн Маарс и Пауло Регула, но и двамата се запомниха с по един жълт картон.

Играта доста загрубя във финалните минути, но Лудогорец не изглеждаше изобщо по шампионски.

Чак в 84-та минута Дани Абало можеше да смути Винисиус, но стражът се окопити навреме.

Веднага след това падна и единственото попадение в мача - негов автор стана Данило Асприля. Той получи топката с фантастичен пас на Регула и между двама защитници на Лудогорец напредна и стреля с левия крак.

След попадението, бомбичка падна точно до Александър Барт, и сериозно стресна френския защитник. Той обаче продължи мача, и бе в основата на следващата интересна ситуация. В 88-та минута, именно той прати топката е във вратата, но гол не бе зачетен! Барт прати топката в мрежата, но Дани Абало бе в засада при първото подаване, а испанецът повлия на играта, и Георги Йорданов правилно отчете този факт.

Красимир Балъков замени накрая голмайстора Асприля с централния защитник Илия Миланов, и подсигури победата на своя тим, изстреляла го на сигурно място в Топ 6.

КАК ПРОТЕЧЕ МАЧЪТ МИНУТА ПО МИНУТА - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!