Ботев нанесе пореден удар по Литекс, и се наложи с 2:1 при гостуването си в Ловеч, в пряк сблъсък за последното място в А група, даващо право на участие в Топ 6.

"Канарчетата" взеха трите точки далеч от дома за първи път от август насам, но го направиха в изключително важен момент.

Литекс пък регистрира четвърта загуба в последните си пет шампионатни мача, и така се свлече до седмото място в А група.

Ботев влезе в шестицата, като има 24 точки, и изпревари Локо София и изравни Левски.

Двата отбора направиха много интересен за гледане мач на Градския стадион в Ловеч, и задоволиха вниманието на малкото фенове, присъстващи на трибуните.

Литекс започна по-добре двубоя, но още в 20-та минута се видя, че има сериозни проблеми с вратарския пост, и се усети разклащането му в пеналта.

Момчил Цветанов се завърна на стадиона в Ловеч, където изкара последните седем години от кариерата си, и се представи много добре срещу бившия си отбор.

Литекс - Ботев

източник: Георги Димитров, Gong.bg

Играта бе двуостра почти от началото до края, а двамата вратари си размениха по една по-сериозна грешка в първите 25 минути.

Въпреки че след половин час игра Ботев взе инициативата, Литекс бе тимът, който откри резултата.

В 39-та минута Уилмар Джордан се възползва от грешка на Стаховяк и защитата и вкара. Нападателят бе изведен от Кристиан Малинов в предни позиции, и след неуспешен шпагат на Росен Колев, Стаховяк увисна също, излязъл много пред пеналта си, и за Джордан остана да покаже техника, като свие топката към мрежата отляво.

Литекс - Ботев

източник: Георги Димитров, Gong.bg

Литекс обаче не успя да запази преднината си поне до почивката, и в 45-та минута Ботев изравни. Цветанов върна към Огнянов, който с много прецизен пас качи топката на главата на отскубналия се зад гърба на защитата в оранжево Томаш Иршак. Той чукна кълбото и то влетя точно край сглобката до далечната греда.

И двата отбора продължиха да редуват положения и през второто полувреме, а по-добрите ситуации в първите минути бяха за домакините.

Джордан и Асприля пропуснаха от фантастични позиции, а накрая Ботев вкара отново.

В 63-та минута след куп рикошети, топката стигна до Алекс Колев на дъгата пред пеналта, и той стреля оттам, точно под плонжа на Винисиус.

Данило Асприля и Никола Колев също не успяха до края на двубоя да преодолеят Адам Стаховяк, който, след колебанията в началото на срещата, се представяше отлично.

Милчо Ангелов, Кирил Десподов и Никола Колев се появиха на терена, като смени за Красимир Балъков, но въпреки много активната им игра, не успяха да стигнат до изравняване на резултата.

Така Ботев взе пълен актив от Ловеч, в наистина интригуващ двубой от А група, пратил пловдивчани в първата шестица на класирането, и извадил оттам Литекс.

Литекс: Баривиера, Стр.Попов, Менди, Гълъбов, Недялков, Бумал, Малинов(81-Н.Колев), Руменов (67-Ангелов), Ваюши(76-Десподов), Асприля, Джордан

Ботев Пд: Стаховяк, Христов, Инез, Колев, Филипов, Иршак, Огнянов(81-Васев), Колев (69-Балтанов), Гамаков, Цветанов(89-Терзиев), Чунчуков

Литекс - Ботев

източник: Георги Димитров, Gong.bg